Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Veranderingen SIDN whois

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 12 september 2007 08:18 uur

.nl een product van SIDNVorige week heeft SIDN een dedicated registrar whois geïntroduceerd, die enkel te gebruiken is door SIDN deelnemers. Deelnemers die een whitelisting hebben op de reguliere whois konden tot nu 5.000 whois queries per dag doen.

Meer whois queries voor deelnemers
Op de dedicated registrar whois mogen deelnemers 5.000 + het aantal door hem geregistreerde .nl-domeinnamen aan whois queries per dag doen. Indien een deelnemer 11.000 .nl-domeinnamen geregistreerd heeft, mag die deelnemer 5.000 + 11.000 = 16.000 whois queries per dag doen.

Overgangsperiode van 3 maanden
De whitelisting op de reguliere whois blijft nog drie maanden gehandhaafd voor deelnemers, daarna geldt voor iedereen de zelfde restrictie op de reguliere whois. Dat komt neer op 15 whois queries per dag, daarnaast wordt ook het aantal is queries naar 500 per dag verlaagd.

Beperkingen op het aantal whois en is queries zijn onwenselijk
Met beide limieten voor zowel whois als is queries ben ik niet bepaald gelukkig. SIDN is een openbaar register en moet er voor zorgen dat de (who)is onbeperkt toegankelijk moet zijn voor iedereen die daar belang een redelijk belang bij heeft. Dit komt ook overeen met de aanbeveling van de lokale internetgemeenschap tijdens DomeinnaamDebat 2006:

De lokale internetgemeenschap onderschrijft dat alle gegevens die nu in de WHOIS staan van belang zijn om de doelstelling van de WHOIS te behouden. Een algemene beperking van deze gegevensset is niet wenselijk. Zij adviseert SIDN blijvend te bewerkstelligen dat gebruik van de WHOIS in overeenstemming is met de doelstelling.

Kleine webhosters door beperking is queries getroffen
Door de beperking op het aantal is queries worden voornamelijk kleine webhosters getroffen voor wie een eigen SIDN deelnemerschap veelal zowel financieel, technisch als operationeel niet interessant is. Door een beperking op het aantal is queries dat ze kunnen doen, zullen ze snel genoodzaakt zijn die queries via de deelnemer waar ze hun .nl-domeinnamen registreren te laten lopen, als deze die mogelijkheid überhaupt al aanbied.

Onderzoekers door beperking whois queries getroffen
Door de beperking op het aantal whois queries treft bepaalde groepen internet gebruikers die vaak veel whois queries moeten doen in korte tijd, te denken valt aan advocaten, journalisten en andere onderzoekers die veel whois gegevens moeten opvragen. Zelf maak ik dat dagelijks mee en dat is een behoorlijke belemmering. SIDN zou dat eenvoudig kunnen oplossen met een CAPTCHA zoals DNS.BE en EURid dat doen.

SIDN is goed op weg
Ook al heb ik weer het nodig commentaar op SIDN, dat neemt niet weg dat SIDN goed bezig is. De belangen, behoeften en verlangens van de deelnemers worden goed misschien zelfs zeer goed in acht genomen. Op dat gebied is SIDN met sprongen vooruit gegaan en daarvoor mijn complimenten aan Roelof Meijer en zijn hele team.

Daarbij is het wel belangrijk dat SIDN zich niet blindstaart op haar deelnemers. Er is naast de deelnemers ook een nog grotere groep stakeholders, de registranten en de internet gemeenschap, die ook belangen en behoeften hebben. Ik denk dat SIDN daar wat meer op zou mogen focussen. Al is SIDN goed op weg naar een professionele, klantvriendelijke en vooral ook alle stakeholders gerichte organisatie!

Paul, 12 september 2007 9:16 am

Het leuke is dan ook weer dat jij als deelnemer je resellers/klanten geen toegang magen geven tot deze nieuwe whois. (dus ook niet via een limit van 15 wat tot op heden wel was toegestaan)

[quote]
4) het is niet toegestaan derden gebruik te laten maken van uw ontheffing.
[/quote]

DreamHost.nl, 12 september 2007 12:50 pm

Het zou prettig zijn als de SIDN als Stichting haar Deelnemers eerst van zulke maatregelen op de hoogte zou brengen en hierover zou laten stemmen. Naar mijn mening is dit nog niet eerder in een vergadering naar voren gebracht.

Laat de "is" zoekfunctionaliteit gewoon onbeperkt en zet alleen een limiet (of captcha) op de volledige Whois.

Sven, 12 september 2007 6:19 pm

Hoi Dreamhost,

Dat is aan de orde geweest op een vergadering, op de website en met nieuwsbrieven. Kortom ik begrijp je commentaar niet.
En voor Paul; dat was al het geval, wellicht ietwat anders in de vorm dat je maatregelen moest nemen tegen misbruik. Juist die ontheffing is 1 van de meerwaardes voor deelnemers.

Triloxigen, 12 september 2007 6:47 pm

Ze gaan weer lekker daar...

DreamHost.nl, 12 september 2007 9:26 pm

Sven, dit is inderdaad aan de orde gekomen... maar wel [b]nadat[/b] er al een beslissing was genomen om het zo te gaan doen.

Arjan Bijnen, 12 september 2007 10:56 pm

@Dreamhost.nl: SIDN heeft dit aan elke deelnemer laten weten via eerder genoemde wegen. Heb je ooit hierover contact met SIDN opgenomen om te laten weten op welke grond je hier niet mee eens bent? SIDN kennende doen ze weldegelijk iets met goede argumenten.

Ik ben geheel voor deze aanpassing trouwens. Door deze aanpassing zal de Whois beter beschikbaar moeten worden voor de deelnemers. Juist de deelnemers hebben er belang bij dat de Whois naar behoren functioneerd en beschikbaar is om zo mutaties etc. goed uit te kunnen voeren.

Arjan Bijnen, 12 september 2007 11:04 pm

@Dreamhost: Is Dreamhost uberhaubt deelnemer categorie 1 bij SIDN?

DreamHost.nl, 12 september 2007 11:29 pm

@Arjan Bijnen : Inderdaad fijn dat de Whois beter beschikbaar wordt voor Deelnemers. Als dit echter inhoudt dat de overigen hierbij nog verder aan banden wordt gelegd - zoals o.a. onze resellers en cliënten - heb ik liever dat het bij het oude blijft.
Domme opmerking overigens. Doe 'ns een Whois op onze domeinnaam en je weet gelijk het antwoord.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.