Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

ProServe kondigt nieuw datacentrum in Alblasserdam aan

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 2 juli 2009 08:05 uur

Logo ProServeDataplace, zo heet het nieuwe datacentrum dat ProServe in Alblasserdam gaat bouwen. In het datacentrum zal plaats zijn voor ongeveer 800 racks, per rack is tenminste 25 Ampère aan stroom- en koelvermogen beschikbaar. Het datacentrum wordt in vier fasen gebouwd. De verwachting is dat de eerste fase van het datacentrum rond de zomer van 2010 operationeel zal zijn.

Het datacentrum bestaat uit twee identieke panden met drie lagen. Elke laag bestaat uit bruto 800 m2 aan oppervlakte. De totale oppervlakte van beide panden bedraagt 4.800m2. Wanneer alle fasen van de bouw zijn afgerond zijn er 4 zalen (datavloeren) in het datacentrum gebouwd. Elke zaal bestaat uit 450m2, waardoor de totale hoeveelheid datavloer 1.800m2 is. Daarnaast zullen er ook andere faciliteiten in de panden aanwezig zijn zoals spreekkamers, te gebruiken kantoren, pantry, wachtruimte, toiletten, douches, opslagruimte, vide, werkkamer, etc.

Tijdens de eerste fase zal het eerste pand én de eerste zaal worden gebouwd. De inrichting van de datavloer wordt zo flexibel mogelijk, laat ProServe Managing Director Gerben van der Veen in een reactie tegenover ISPam.nl weten, door de schachten voor bekabeling en koeling bijvoorbeeld net even iets ruimer te maken dan nu noodzakelijk is, is het in de toekomst mogelijk om bijvoorbeeld specifieke vormen van High Density oplossingen mogelijk te maken.

De vier fasen van de bouw zijn als volgt ingedeeld:

  • Fase 1 (zomer 2010): Bouw van het eerste pand met drie lagen. Techniek op de begane grond, datavloer op de eerste verdieping bouwen, tweede verdieping blijft nog leeg.
  • Fase 2: Datavloer op de tweede verdieping bouwen.
  • Fase 3: Bouw van het tweede pand naast het eerste. Techniek op de begane grond, datavloer op de eerste verdieping, tweede verdieping blijft nog leeg.
  • Fase 4: Datavloer op de tweede verdieping van het tweede pand bouwen.

nieuw_dc_proserve

Redundante stroom- en koelingvoorzieningen (beide N+1), gasblusinstallatie en toegangscontrole door middel van een irisscan en/of vingerafdruk ontbreken niet. Om zo efficiënt mogelijk met energie om te gaan is gekozen voor een UPS-systeem van APC en voor freecooling wordt er gebruik gemaakt van geoverdimensioneerde dry coolers van Stulz. Daarnaast zal er in beperkte mate gebruik worden gemaakt van adiabatische koeling (op basis van waternevel), al vindt Van der Veen dat deze (oude) techniek zich in het datacentrum nog meer moet bewijzen. De temperatuur op de datavloer wordt gemiddeld 24°C (+/- 5°C). Volgens Van der Veen moet hiermee een PUE tussen de 1.3 en 1.44 gehaald worden.

Totaal is er per zaal 900 KW aan vermogen beschikbaar, verdeeld over een A- en B-feed. Klanten die behoefte hebben aan zware High Density hosting kunnen ook bij ProServe terecht. Voor elk rack op de datavloer is er tenminste 25 Ampère aan stroom- en koelvermogen beschikbaar. Door een flexibele en ruimtelijk indeling van de datavloer blijft er ruimte voor maatwerk oplossingen, zoals racks waarbij de koeling is ingebouwd. Het vermogen van het datacentrum zal wanneer alle fasen zijn opgeleverd 5,6 MW bedragen, waarvan 3,6 MW voor de datavloer (IT-load). Het volledige complex krijgt een totaal vermogen van 6 MW.

Net als verschillende nieuwe datacentra van andere hosters, krijgt het nieuwe datacentrum van ProServe een neutrale uitstralingen én ook een eigen naam: Dataplace. ProServe wordt feitelijk de eerste (en een belangrijke) klant van Dataplace. Het zelfde concept is toegepast door LeaseWeb met EvoSwitch en NXS en TransIP met DCG Amsterdam.

De bouw van Dataplace is ook te volgen op Twitter (en ISPam.nl sinds kort ook).

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.