Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Nieuwe Vraag het Mr. Ras: Stel je vraag

 • Door
 • ICTRecht
 • geplaatst op
 • 13 september 2007 17:58 uur

ICTRechtVandaag weer een nieuwe Vraag het Mr. Ras, de rubriek op ISPam.nl waarin mr. Steven Ras van ICTRecht één juridische vraag van ISPam.nl lezers beantwoord.

De ene week mogen lezers van ISPam.nl hun vragen binnen een bepaald juridisch thema in de comments stellen, de week daarna zal mr. Ras één vraag uit de comments uitkiezen en beantwoorden. Deze week is het juridisch thema: Cybercrime.

Stel nu je juridische vraag over Cybercrime aan mr. Ras in de comments.

Richard, 13 september 2007 8:08 pm

Iemand heeft je website "gehackt" en daardoor heb je onkosten gemaakt die je graag wilt verhalen op die persoon. In de logs is duidelijk te zien hoe die persoon te werk is gegaan met daarbij zijn ipadres. Via het ipadres zie je in de database dat het bij een lid hoord waarvan je ook nog de woonplaats + emailadres hebt. Is het mogelijk om de schade te verhalen op hem (je hebt niet precies zijn adres)?

Gelukkig niet waargebeurd bij mij, maar je ziet dit regelmatig voorbij komen op forums.

Arjan Bijnen, 14 september 2007 4:19 am

@Richard: Het lijkt mij uberhaubt slim om te beginnen met een aangifte bij Politie :). De schade welke jou toegebracht is met de hackactie dien je in je aangifte te laten vermelden.

Wanneer de aangifte (door fatsoenlijke bewijsvoering) vervolgens terrecht komt bij het OM krijg je van hen de kans je te voegen in de strafrechtelijke zaak en een exact schade bedrag in te dienen. Een rechter zal vervolgens beslissen of de persoon inderdaad een straf opgelegd krijgt en/of je de gemaakte onkosten vergoed krijgt.

Steven Ras, 14 september 2007 9:01 am

@Arjan: Bedankt voor je antwoord. Welke vraag moet ik nu beantwoorden :) ? Heb je zelf misschien een vraag over cybercrime?

Japje, 14 september 2007 12:35 pm

BREIN stuurt een e-mail om een site met (volgens hun) illegale content offline te halen. Wat kun je dan het beste doen? normaal mag alleen een officier van justitie deze aanvraag doen?

Of ze vragen om NAW gegevens (gezien het gerommel om BREIN de laatste tijd over dit onderwerp.

Magus, 14 september 2007 4:01 pm

Een persoon maakt gebruik van een veiligheidslek op jouw server om zichzelf toegang te verschaffen tot jouw server.

Vervolgens wordt de server misbruikt om grote hoeveelheden spam te versturen, een ddos uit te voeren of een phising of mp3 download website te plaatsen. Zaken dus die tot veel overlast leiden en mogelijk zelfs illegaal zijn.

Wie is er nu aansprakelijk en bij wie ligt de bewijslast, indien er over deze zaken op de gekraakte server klachten danwel aangiftes binnenkomen? De beheerder van de server of degene die de server heeft gekraakt? En belangrijker, bij wie ligt de bewijslast?

 • Pingback: Vraag het Mr. Ras: Aansprakelijkheid voor acties van hackers · ISPam.nl

 • Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.