Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Internetsnelheid in Nederland met 28 procent gestegen

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 10 juli 2009 08:04 uur

stateofinternet-coverDe gemiddelde snelheid van internetgebruikers in Nederland is in een jaar tijd met maar liefst 28 procent toegenomen. Met een gemiddelde snelheid van 5362 Kbps staat Nederland zevende in de lijst met landen met de snelste internetverbindingen.

De lijst met landen waar de snelste verbindingen liggen, wordt aangevoerd door Zuid-Korea. Daar bedraagt de gemiddelde snelheid 11 Mbps (zie onderstaande grafiek).

Wereldwijd is de gemiddelde internetsnelheid in het afgelopen jaar met 11 procent gestegen tot 1,7 Mbps. Dit staat in het rapport State of the Internet van netwerkbedrijf Akamai Technologies over het eerste kwartaal van 2009.

Het aantal snelle verbindingen (5 Mbps of meer) is in Nederland wel fors aan het stijgen, zo blijkt uit de cijfers. Van de verbindingen in Nederland is 36 procent er één van meer dan 5 Mbps. Dit is een stijging van 80 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2008.

Volgens Akamai is deze sterke groei vooral te danken aan de uitrol van glasvezelinternet. Ook in Zweden, Denemarken, Zwitserland en Tsjechië is gedurende het afgelopen kwartaal het aantal 5 Mbps+-verbindingen met meer dan 10 procent gegroeid doordat er meer via glasvezelverbindingen wordt geïnternet.

Toch gaat het internetten niet overal van een leien dakje. In nog zeker 120 landen ligt de gemiddelde internetsnelheid onder de 1 Mbps. Het Polynesische eiland Niue spant wat dat betreft de kroon. Daar ligt de gemiddelde snelheid niet hoger dan 109 Kbps.

De landen met de hoogste gemiddelde internetsnelheden

Lennie, 10 juli 2009 10:46 am

Nu nog iets doen aan de verhouding van maximale up-/download snelheid.

Het is toch eigenlijk raar dat als je een fimpje op YouTube wilt plaatsen of je vakantie foto's wilt uploaden (beide niet dingen die ik doe, puur ter illustratie) dat je veel langer moet wachten dan als je dat zelfde download.

(ik weet waarom dit zo is, maar ik vraag alleen maar om een betere verhouding)

Peter, 10 juli 2009 12:49 pm

Dus je hebt liever 10 mbit up & down dan een 120 mbit down / 10 mbit up verbinding? In verhouding download ik meer dan dat ik upload, veel meer zelfs. Dus zo scheef zijn die verhoudingen niet :)

Thomas Lobker, 10 juli 2009 2:57 pm

Lennie, misschien tijd om van ADSL af te stappen? Een uploadsnelheid van 1 Mbps is inderdaad waardeloos. Zelf heb ik een Ziggo abonnement thuis voor EUR 50,- per maand met 50 Mbps down- en 5 Mbps upload. En via EuroDOCSIS (3.0) haal je de snelheid tenminste ook echt!

Randy ten Have, 10 juli 2009 3:45 pm

Als je kijkt naar het ADSL2+ profiel is deze 24/3 Mbit. Er zit nog wel iets rek in, met name aan de upload kant. Waarom alle providers voor een 20/1 snelheid kiezen... Mogelijk in verband met de training van het modem?

gerwin, 10 juli 2009 4:29 pm

Vind het wel goed die lage up snelheden. Krijg je straks botnetten met 50mbit/s clients. Erg leuk ....

Lennie, 10 juli 2009 6:24 pm

@Thomas Lobker Ik heb zelf ook Ziggo, maar ik bedoel het in algemene zin. Van de andere kant, geen idee wat ik met 50 Mbit thuis moet. Ik heb er nog geen toepassing voor gevonden, jij wel ?

Martijn, 10 juli 2009 7:33 pm

Wij krijgen glasvezel. 30 Mbps down en 3 Mbps up. Weehoo wat een snelheden hè. Dan kun je inderdaad net zo goed Ziggo nemen.

MikeN, 10 juli 2009 9:49 pm

@Randy, als ik wikipedia mag geloven heeft maar 1% van de lijnen een Annex M DSLAM erachter staan, de rest zit op de normale ADSL2+ met max 1.4 Mbit/s up.

Thomas Wouters, 12 juli 2009 11:04 pm

@MikeN en er is geen provider die 1.4mbit levert....

Thomas Lobker, 12 juli 2009 11:08 pm

Wat je met 50 Mbps moet thuis? Nou, als je tijdens het eten koken nog even een HD film wilt downloaden, dan kun je tijdens het eten een film kijken ;) Erg prettig op vrijdagmiddag hoor!

Peter, 13 juli 2009 8:40 am

@Thomas, ik zou me ook wel 3x bedenken voordat ik zo'n "slecht klinkende" snelheid zou bieden + dat is de theoretische max..

MikeN, 13 juli 2009 8:47 am

@Thomas, voornamelijk omdat die snelheid alleen op hele korte afstanden haalbaar is volgens mij....

Tristan, 28 juli 2009 5:05 am

Wat ik een beetje mis in deze cijfers is de internetdichtheid. Ook andere concrete informatie mis ik een beetje, maar kan zijn dat dit allemaal in het rapport wél staat natuurlijk.

Hoe relevant is het dat het aantal verbindingen van 5 Mbps in Nederland aan het stijgen is, terwijl in bijna elke uithoek wel verbindingen van 8 Mbps of (véél) meer leverbaar zijn. Hoe interessant is het dat in sommige landen nog snellere verbindingen zijn, terwijl de internetdichtheid mogelijk te wensen over laat en die verbindingen zich wellicht beperken tot de grote steden, vermogende mensen en universiteiten. Hoe nuttig is het verder als er in bepaalde landen enorme limieten op data zitten, waarna je bandbreedte enorm geknepen wordt.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.