Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Spammers herontdekken imagespam

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 16 juli 2009 08:05 uur

Spammers hebben imagespam uit de ijskast gehaald en zijn weer massaal begonnen met het versturen van spam met plaatjes. Begin dit jaar was het aandeel van imagespam teruggelopen tot minder dan één procent. Sinds maart is de techniek weer in trek bij spammers en in april piekte het aandeel van imagespam zelfs op 10%.

Na deze snelle stijging daalde het aandeel net zo snel weer tot minder dan 2% in mei, waarna het aandeel weer gestaag steeg tot een ruime 5% begin juli, blijkt uit onderzoek van Marshal8e6 (pdf). Het is onbekend waarom imagespam ineens opnieuw weer in trek is bij spammers. De populariteit van imagespam is overigens nog lang niet zo groot als in 2006, toen bevatte ongeveer de helft van alle spam plaatjes.

De inhoud van de spam bevat het grootste deel farmaceutische aanbiedingen (73,6%), zoals het bekende Viagra en met het oog op een wereldwijde varkensgriep epedimie wordt er ook veel voor Tamiflu geadverteerd in spam. Daarna is de grootste categorie namaak horloges en merkkleding (18,1%). Opvallend is dat het aandeel van phishing mails (0,2%) en malafide inhoud (0,3%) relatief laag is in vergelijking met andere soorten spam.

Aandeel imagespam

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.