Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

NXS en TransIP openen nieuw datacentrum DCG Amsterdam

 • Door
 • Arnout Veenman
 • geplaatst op
 • 20 september 2007 07:55 uur

DCG Amsterdam datacentrumTelkens meer webhosters nemen het heft in eigen hand en kiezen ervoor om naast een eigen netwerk, ook een eigen datacentrum te openen. NXS en TransIP hebben bekend gemaakt onder de naam DCG Amsterdam, op 1 oktober 2007 gezamenlijk een datacentrum te openen aan de Kabelweg 48 in Amsterdam Sloterdijk.

Datacentrum met een geschiedenis
Het pand waar het datacentrum in zit, was tijdens de dotcom hype al een datacentrum, toen de eigenaar echter failliet ging is het datacentrum zelf ook stil komen te liggen. Het datacentrum is toen leeggehaald, waarbij de diesel generatoren zelfs door het dak naar buiten zijn getakeld. Het datacentrum is daarom volledig opnieuw ingericht met nieuwe infrastructuur.

Het datacentrum heeft een totale oppervlakte van 2500m2, waarvan 1200m2 datavloer. In het datacentrum hebben NXS en TransIP beide hun eigen suite van 600m2. Verder is er 400m2 kantoorruimte en 100m2 opslagruimte in het datacentrum aanwezig.

Infrastructuur van het datacentrum
Totaal heeft het datacentrum 2.000KVA aan stroomtoevoer, 2 x 1.400KVA diesel generatoren en 2 x 600KVA (verder uitbreidbare) UPS-systemen. Hiermee is in het datacentrum gemiddeld 16 Ampère en maximaal 32 Ampère per rack leverbaar.

Toegang tot het datacentrum wordt verkregen op basis van biometrie (vingerafdruk) . In het datacentrum is 24 uur per dag, 365 dagen per jaar (beveiligings)personeel aanwezig. Verder wordt er gebruik gemaakt van verschillende alarmsystemen, interne en externe CCTV en mogen bezoekers bepaalde delen van het datacentrum enkel geëscorteerd bezoeken.

Het datacentrum efficiënt gekoeld met behulp van de temperatuur van de buitenlucht. Voor branddetectie wordt er gebruik gemaakt van een VESDA installatie en voor brandbestrijding een automatische argon blusinstallatie en CO2 handblussers.

Op de datavloer wordt er gebruik van koude/warme paden en de temperatuur in het koude pad is 22°C. De racks zijn 120cm diep en bevatten cijfersloten.

Toelichting van NXS
Hans Reurings van NXS liet in een toelichting tegenover ISPam.nl weten dat het plan voor een eigen datacentrum er al langer was en anderzijds was het ook noodzaak. In de datacentra waar NXS nu al aanwezig zijn, werd NXS geconfronteerd met forse prijsstijgingen en aan de andere kant beperkte mogelijkheden om uit te breiden en nieuwe apparatuur bij te plaatsen.

Reuring geeft aan dat de keuze om het datacentrum samen met TransIP op te zetten, voornamelijk gebaseerd is op het feit dat door deze strategische samenwerking er meteen enige schaalgrote wordt gecreëerd. NXS en TransIP staan daarmee samen sterker. NXS en TransIP blijven zelfstandige bedrijven en van een fusie tussen beide is dan ook geen sprake.

Foto’s
Foto’s van het DCG Amsterdam datacentrum zijn hier op de website van NXS te bekijken.

Leon de Keijzer, 20 september 2007 9:00 am

Infradata feliciteert TransIP en NXS met het bereiken van deze belangrijke stap voorwaarts en wij wensen hen veel succes in de toekomst.

Leon de Keijzer

Axel, 20 september 2007 9:53 am

Een goede stap vooruit voor beide partijen, ik ben zeer benieuwd naar het nieuwe datacenter. Gezien wij momenteel nog één fall back server hebben staan bij TransIP in TCR 3 zullen wij ook in de maand december mee moeten migreren :).

Jan, 20 september 2007 8:59 pm

Wie is de investeerder ? :)

Remon Akkermans, 21 september 2007 4:41 pm

Dit is de oude locatie van AFM. Ik denk dat ze inderdaad alles hebben moeten vernieuwen op de verhoogde vloer zelf na dan, want die was nog prima.

Hebben ze ook nieuwe airco moeten leggen in dat gebouw of zat dat er nog wel in?

Glenn, 21 september 2007 6:37 pm

Zojuist even langsgereden. Ze zijn momenteel heel hard aan het verbouwen. Moet zeggen dat het oude deel er niet uitziet, maar ik heb dan ook geen idee of ze dat ook daadwerkelijk gaan gebruiken.

esohke, 22 september 2007 3:04 pm

Volgens mij hebben ze gewoon de gehuurd van het datacentrum. Er is namelijk deelverhuur mogelijk op de locatie. Airco is aanwezig.

zie:

http://www.colliers.nl/realnextpage_ned.php?call=view&session=C0DBAFB9B31445C59F5BC7B3CEEFC559&street=kabelweg&id=A5B527D4A61F49759CDAFA1C58EFED5F

Remon Akkermans, 22 september 2007 5:36 pm

Het is ook gehuurd en er is inderdaad nog ruimte te huur, maar wat er nu nog inzit (in het oude deel) stelt niet veel meer voor. Tevens heeft alleen het voorste deel nu een stroomaansluiting, dus huurders van het overgebleven achterdeel moeten stroom opnieuw laten aanleggen.

Maar ze hebben wel dus bijna alles moeten vervangen.

Glenn, 24 september 2007 9:32 am

Volgens mij zitten ze alleen in het achterste deel. Ze hebben 2 x 600 m2.

Willem de Groot, 27 september 2007 2:36 pm

Grappig... beiden 600m2, NXS stopt er 200 kasten in [1], TransIP wel 300 [2].

[1] http://www.nxs.nl/content/nxsinternet/datacenters/
[2] http://www.transip.nl/about/dcg/

John, 27 september 2007 2:46 pm

En de verbinding naar de AMS-IX dan ?

Sebas, 27 september 2007 4:39 pm

/me mompelt iets van fiber..

Glenn, 27 september 2007 5:23 pm

In Redbus waar ze nu zitten is AMS-IX ook niet aanwezig. Ze hebben een fiber naar Sara lopen, dat zullen ze nu ongetwijfeld weer doen.

 • Pingback: Vesda installatie | Kennelmanageme

 • Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.