Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Verslag ENUM consultatie bijeenkomst

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 26 september 2007 07:18 uur

ENUM in NederlandGisteren ben ik samen met Steven Ras (DigiNotar en ICTRecht) naar de eerste ENUM consultatie bijeenkomst geweest. ENUM is een domeinnaam systeem voor telefoonnummers, waarmee het mogelijk wordt om via je telefoonnummer op verschillende manieren bereikbaar te zijn.

Beleidsmatige sessie
Op de bijeenkomst waren we precies op tijd voor de de start van de sessie, dankzij de niet al te geweldige omstandigheden op de Nederlandse snelwegen, hadden we de introductie van het ENUM InnovatiePlatform voorzitter Rob Meijer gemist.

Wat tekenend was voor de beleidsmatige sessie was het gebrek aan voorbereiding en kennis van veel van de deelnemers. Daardoor leek het wel of er gewoon maar wat geroepen werd. De meest briljante vraag vond ik nog wel, of ENUM wel tapbaar is voor de politie. ENUM is niks anders dan een DNS-systeem, dus er valt simpelweg niks te tappen.

Marktprotectionisme
Naast onwetendheid speelde het eigen belang een grote rol tijdens de beleidsmatige sessie. Iemand van T-Mobile stelde zelfs voor dat ENUM registrars enkel partijen zouden mogen zijn, aan wie telefoonnummers zijn uitgegeven. Daar ben ik als voorzitter van ISPConnect flink tegen in gegaan met als belangrijkste argumenten dat innovatie daarmee de nek zou worden omgedraaid en de meneer van T-Mobile puur zijn eigen markt probeert te beschermen.

Het is namelijk mogelijk om op een mobiel telefoonnummer via VOIP bereikbaar te zijn met ENUM, zonder dat de verbinding over het mobiele netwerk van bijvoorbeeld T-Mobile loopt. Dat is een grote zorg voor veel telco’s.

Technische sessie
Tijdens het middag programma vatte Rob Meijer de uitkomsten van de technische als beleidsmatige sessie samen. Het beleidsmatige deel vatte Rob Meijer ongeveer zo samen als ik dat hier boven heb gedaan. Zo anders moet de technische sessie zijn geweest.

Allereerst was het opgevallen, dat daar nauwelijks deelnemers met een stropdas waren. Verder waren er daar ook nog eens twee extra punten aan de agenda toegevoegd, waarbij er totaal maar liefst drie vrijwilligers, die allen één agenda punt verder op papier gaan uitwerken. Samengevat ging het in de technische sessie van een leien dakje.

Hierna volgde nog een informeel programma waarbij door hardware fabrikant AVM, het Duitse registry DENIC en het Nederlandse research netwerk Surfnet over hun ervaringen met ENUM vertelden. Dat was vooral veel informatie en zodra de presentaties beschikbaar zijn zal ik daar nog een link naar plaatsen.

Op 1 januari 2008 live
Ondanks dat het op het beleidsmatige vlak niet helemaal liep als het zou moeten, gaat ENUM in Nederland op 1 januari 2008 live. Het is dus belangrijk dat de markt meedenkt. Aan de andere kant denk ik dat er vrijwel geen grote moeilijkheden zullen zijn.

De grootste uitdaging is om partijen die hun markt proberen te beschermen, ook mee te krijgen en ze in elk geval niet de mogelijkheid te geven de zaak te frustreren. Al heb ik er, mede gezien een aantal uitspraken van vandaag, alle vertrouwen in dat Roelof Meijer als directeur van SIDN/Stichting ENUM daarvoor zal waken.

Volgende consultatie bijeenkomst ENUM op 6 november
Dit was na de kick-off van het ENUM InnovatiePlatform de eerste consultatie bijeenkomst. De volgende bijeenkomst vindt plaats op 6 november, hopelijk zijn de deelnemers (aan de beleidsmatige) sessie dan beter op de hoogte. Daarnaast raad ik iedereen aan eens naar ENUM te kijken, gezien het mooie kansen voor webhosters en ISP’s biedt.

Jorre, 26 september 2007 11:23 am

Ik was er ook (op die beleidsmatige consultatie), en ik ben er van overtuigd dat die discussie een heel stuk beter was gelopen, als de voormiddag en de namiddag omgewisseld waren. De namiddag maakte het voor mij een héél stuk duidelijker.

Mijn persoonlijk grootste fout is, dat ik de rol van de Enum-registry groter inschatte dan wat er werkelijk gaat gebeuren.

Arnout Veenman, 26 september 2007 11:56 am

Jorre, dat is een goed punt. De middag sessies waren inderdaad zeer informatief en hadden waarschijnlijk veel mensen van de benodigde kennis voorzien.

Het nadeel van eerst het informele deel en daarna pas de consultatie, is dat wanneer de consultatie eenmaal begint je niet meer helemaal 'fris' bent en niet meer de fut hebt om je volledig te geven in de consultatie.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.