Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Verslag opening Rotterdam Internet eXchange

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 27 september 2007 07:55 uur

Rotterdam Internet eXchangeGisteren was ik samen met Robbert van Hulsentop (Technotop) en Michiel Muhlenbaumer (XS News) aanwezig bij de opening van de Rotterdam Internet eXchange.

Gisteren heb ik al over de opening geschreven. Op het laatste moment heb ik besloten die zelf ook bij te willen wonen. De vraag is nu, gaat de Rotterdam Internet eXchange belangrijker worden dan de AMS-IX?

Wat zijn we goed!
Om 15:30 uur werd de middag geopend door Koen Schuiling (directeur TCN SIG Telehousing), daarna hielden Leo Smits (bestuursvoorzitter R-iX) en Mark Harbers (Wethouder Economie, Haven en Milieu) een verhaal. De verhalen die vertelt werden, kwamen neer op elkaar continue schouderklapjes geven en elkaar pluimen geven.

Door de gemeente, voor de gemeente
De boodschap is dat R-iX voor innovatie moet gaan zorgen en de markt (private sector) is daarbij het belangrijkst. Later werd er echter duidelijk kleur bekend met de 6 prioriteiten die men bij de R-iX heeft. De eerste vier betroffen publieke organisaties, zoals de gemeente zelf en het gemeentelijkhavenbedrijf, de laatste twee betrof de creatieve industrie en de ISP’s. Daarnaast komen alle bestuurders van R-iX uit de publieke sector!

Dat is ook de volgorde, die tussen de regels door, uit alle verhalen naar voren kwam. De R-iX in de huidige opzet is een 5 miljoen kostende exchange, waarbij de focus vooral ligt om netwerken van publieke organisaties te koppelen. Precies het omgekeerde van de officiële lezing. Al is het koppelen van publieke organisaties op zichzelf natuurlijk ook niet verkeerd.

R-iX belangrijker dan de AMS-IX
R-iX directeur Bix Jacobse trok de stoute schoenen aan en vertelde over het feit dat de directeur van de AMS-IX (red: Job Witteman), zich niet al te positief over de komst van de R-iX had uitgelaten. Niet veel later stelde Jacobse dat de R-iX in de toekomst belangrijker zal gaan worden dan de Internet Exchange in Amsterdam en gaf daarbij aan te hopen dat de pers aanwezig was, om die uitspraak te verspreiden, bij deze meneer Jacobse.

Het initiatief is goed
Natuurlijk ben ik niet louter negatief over het R-iX initiatief. Alleen wat betreft de uitvoering is er nog een en ander mis. De uitspraak dat er eerst een infrastructuur moet zijn, voordat je ondernemers kan vragen toepassingen te maken die daar gebruik van maken, van R-iX voorzitter Leo Smits, is er eentje die de spijker op zijn kop slaat.

De R-iX is daarom zeg maar 80% een publiek feestje, maar de overige 20% kan daadwerkelijk een bijdrage leveren aan de innovatie waar met zoveel woorden over gesproken wordt. Het enige dat R-iX nu moet doen is wat betreft haar beleid, net zo liberaal te zijn als de AMS-IX en marktpartijen zo laagdrempelig mogelijke toegang tot de R-iX te geven. Ik denk dat de R-iX dan een glansrijke toekomst tegemoet kan gaan!

Glenn, 27 september 2007 9:24 am

Belangrijker worden dan de AMS-IX? Grootheidswaanzin of echt concrete plannen?

Dirk-Jan, 27 september 2007 9:41 am

Tja, dat ligt aan zoveel factoren, als je naar de nl-ix kijkt, die worden wel steeds groter maar bepaalde isp's vind je er niet op. Hetzelfde zal denk ik van toepassing zijn op de r-ix, als er grote isps lid worden kan het sneller gaan.

Wido, 27 september 2007 10:28 am

Als de grote ISP's met POP's in R'dam zich gaan aansluiten op de R-IX dan kan het ineens een vogelvlucht nemen.

Als bijvoorbeeld Grafix en WeDare zich aansluiten, kan dat voor sommige access providers al een duwtje in de rug zijn om zich ook aan te sluiten.

Het probleem is echter nog steeds dat de meeste access providers al hun POP's in Amsterdam hebben en daardoor zich niet zo snel op de R-IX zullen aansluiten, althans, dat denk ik.

Robbert, 27 september 2007 1:27 pm

Een Internet Exchange is niets zonder zijn leden en mede daarom ben ik van mening dat de RIX een kans moet verdienen om door te groeien.

Verder is het zo dat bedrijven zoals: Wedare, GrafiX, Intermax en Luna hun eigen fibers hebben liggen richting Amsterdam en dan zit je natuurlijk al direct met de vraag, waarom sluit je deze partijen die niet direct aan op de ring? Pak Luna, Intermax en GrafiX dan direct mee, er ligt glas zat en ga met deze partijen rond de tafel.

Waarom de NL-ix niet naar Rotterdam is gekomen vraag ik me ook nog steeds af, er _waren_ plannen maar waar het er nu naar uit ziet komt daar voorlopig niet veel van.

Zodra de drempel lager is om je netwerk uit te breiden naar Rotterdam kan deze locatie misschien wel uitgroeien tot nummero 2 in Nederland of zelfs de Benelux.

Daarom is het juist zo mooi dat RIX van start is gegaan, er word tenminste over na gedacht en dat is al een belangrijke stap!

Rotterdam staat aan de voeten van misschien wel iets groots, bedrijven genoeg en het heeft al een wereld status als haven en stad.

MikeN, 27 september 2007 9:26 pm

Belangrijker dan de AMS-IX. Lol, met zo'n grootheidswaanzin wordt het nooit wat natuurlijk.

Jan, 28 september 2007 10:54 am

Een ix in de regio Rotterdam is voor de hosting tak helemaal niet zo interessant. Financieel in ieder geval niet, mischien leuk als stokpaardje. Het ontbreekt eerder aan voldoende goede housing facilities.

Peter - XS-24, 30 september 2007 4:11 pm

@ wido: Waarom zouden GRafix en We-dare zich aansluiten? Ze zitten beide al op de AMS-ix, waar de lijnen al voor liggen, daarnaast zitten alle access providers daar ook...

Wido, 30 september 2007 8:37 pm

Om misschien je AMS-IX lijn te ontlasten wanneer nodig? Als we allemaal met de instelling blijven zitten dat iedereen toch op de AMS-IX zit, dan heeft een nieuwe IX 0,0 nut.

Je moet niet altijd de aap uit de boom kijken, soms kan eigen initiatief geen kwaad :)

Sebas, 1 oktober 2007 9:35 am

Och, we wachten wel af wanneer de NL-IX naar Rotterdam komt, dat lijkt me meer toekomst te bieden dan R-IX.

Sven, 1 oktober 2007 10:17 am

Hoi,

Dit is al eerder geprobeerd en mislukt....

http://www.webwereld.nl/articles/7554/ams-ix-weet-niets-van--concurrent--rotterdam.html

Ben ik dan zo oud, dat ik me dit nog herinner? :)

Erik Smit, 1 oktober 2007 10:39 am

Lokale IXes zijn op dit moment niet relevant voor peering. Ik zie dat ook niet zo snel gebeuren, maar dat is ook niet interessant.

Lokale IXes zijn bedoeld als digitale marktplaats.
Als je nu een telecomdienst afneemt zal UPC/KPN/Essent/etc. zijn eigen kabel naar jou toe moeten leggen met alle bijbehorende kosten. Als je wilt switchen zal de nieuwe leverancier weer z'n eigen kabel naar je toe moeten trekken, wat ook weer allemaal geld kost. Iedereen moet z'n eigen infrastructuur neerleggen.

Met een lokale IX is het mogelijk om 1 keer een vezelpaar naar de switch van de IX te leggen en van iedereen diensten af te nemen die op die IX zit. Als je niet meer happy bent met de dienst van KPN en van iemand anders internet (of telefonie of wat dan ook) wilt afnemen bel je de IX en laat je de VLAN van die partij op je kabel zetten en klaar.

De uitvoering van de meeste IXes in Nederland laat nog wel wat te wensen over, ik zie bv. overal SPOFs gecreeerd worden, maar dat is hoe ik de waarde van zo'n IX inschat.

Geen peering, maar marktplaats.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.