Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

DNS.BE lanceert ‘Domainname Monitoring’ dienst

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 1 oktober 2007 07:50 uur

DNS.BEStilletjes heeft DNS.BE de dienst “Domainname Monitoring V1.0” gelanceerd. Deze nieuwe dienst maakt het mogelijk voor domeinnaam- en merkhouders om te controleren of er domeinnamen zijn geregistreerd, die lijken op hun domeinnaam en/of merk. Daarmee kunnen deze zich beschermen tegen domeinkapers en zogenaamde “typosquatters”.

Monitoring agenten
Om gebruik te maken van de domainname monitoring dienst, moet er een zogenaamde ‘monitoring agent’ worden ingeschakeld, welke zelf aan de knoppen zit van de domainname monitoring dienst. In principe kan ieder bedrijf monitoring agent worden, de enige echte voorwaarde is dat het bedrijf 2.500 euro aan depot storting voldoet.

Het is daarbij belangrijk om op te merken, dat wanneer een DNS.BE (registratie) agent ook monitoring agent wil worden, deze opnieuw een 2.500 euro depot storting moet voldoen. Beide type agentschappen staan volledig los van elkaar!

In de .be-zonefile grasduinen
Monitoring agenten hebben de mogelijkheid om op basis van wildcards te zoeken naar domeinnamen (zoals bijvoorbeeld *ispam*). Elke zoek vraag kost de agent 1 euro, al kan deze de zoekvraag kosteloos verder verfijnen. Het resultaat van de zoek vraag is enkel het aantal gevonden domeinnamen als getal. Het tonen van de daadwerkelijk gevonden domeinnamen kost maar liefst 5 euro per domeinnaam. Wanneer een monitoring agent een lijst van 200 gevonden domeinnamen wil inzien kost hem dat 200 x 5 euro = 1.000 euro!

Privacy vs rechtenbescherming
Gebruik maken van de domeinname monitoring dienst van DNS.BE is niet goedkoop. Dat is maar goed ook, want op die manier ga je ongegeneerd dataminen in de .be-zonefile efficiënt tegen, terwijl rechthebbende wél de mogelijkheid hebben om hun rechten te beschermen!

Meer informatie over de nieuwe dienst is te vinden op deze website en in deze brochure (PDF).

DNS.BE Domainname Monitoring V1.0

Luke // Telahosting, 1 oktober 2007 9:13 am

Flink prijsje betaal je er voor zeg.
Vraag me af of dit een succes word, denk zelf van niet.

Arnout Veenman, 1 oktober 2007 11:20 am

Luke, bij rechten op intellectueel eigendom (merknamen, domeinnamen) van grote bedrijven gaat het om heel grote bedragen. De bedragen voor deze dienst zijn in lijn met de bedragen die advocatenkantoren in rekening brengen voor het beschermen van die rechten.

Arjan Bijnen, 2 oktober 2007 6:35 pm

Los van dat vindt ik het nog een belachelijk hoge prijs. Daarnaast is een register geen advocatenkantoor.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.