Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Internet pioniers: ‘Internet is achterhaald’

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 3 oktober 2007 08:06 uur

ARPANET logical map circa 1977Larry Roberts en Len Bosack, twee grondleggers van het internet, vinden dat hun creatie achterhaald is, zo laten ze weten in een interview met de Wall Street Journal.

Roberts, die in 1969 verantwoordelijk was voor de voorloper van het internet genaamd ARPAnet, is van mening dat we niet kunnen vertrouwen op technologie die al veertig jaar lang vrijwel niet veranderd is. Bosack, mede-oprichter van Cisco Systems, was verantwoordelijk voor vermarketen van routers.

Bosack stelt dat routers telkens minder geschikt worden voor de wijze waarop we het internet op dit moment gebruiken. Roberts onderstreept dat met:

Het internet is niet ontwikkeld met als doel om televisie te kijken en dat weet ik zeker, omdat ik het ontwikkeld heb.

Beide heren hebben overigens wel wat te winnen met hun opmerkingen over het internet. Roberts zijn bedrijf, Anagran Inc., heeft afgelopen maand een nieuw soort router genaamd “flow router” gepresenteerd, dat dataverkeer analyseert en de benodigde bandbreedte op het soort dataverkeer afstemt. Bosack zijn bedrijf, XKL LLC, heeft een systeem ontwikkeld waarmee bedrijven 100 keer meer data over hun fibers kunnen versturen.

Feit blijft wel, dat de hoeveelheid dataverkeer, zeker met toepassingen als IPTV, extreem zal toenemen en dat die enorme hoeveelheid dataverkeer via de huidige infrastructuur zal moeten worden getransporteerd. De vraag is in hoeverre de huidige infrastructuur kan meegroeien met de toename van het dataverkeer.

Jurrian, 3 oktober 2007 8:33 am

[quote]Feit blijft wel, dat de hoeveelheid dataverkeer, zeker met toepassingen als IPTV, extreem zal toenemen en dat die enorme hoeveelheid dataverkeer via de huidige infrastructuur zal moeten worden getransporteerd[/quote]

De capaciteit van de huidige infra hoeft niet toe te nemen als we de boel eens efficienter zouden gebruiken. Het is compleet gestoord dat we voor bv. livestreams 100 keer hetzelfde naar een ISP sturen, terwijl we met bv. multicast dit kunnen beperken tot 1 keer. Maar het aantal ISP's dat multicast gebruikt is teleurstellend laag.

Nander, 3 oktober 2007 10:43 am

[quote]
Roberts, die in 1969 verantwoordelijk was voor de voorloper van het internet genaamd APRAnet, is van mening dat we niet kunnen vertrouwen op technologie die al veertig jaar lang vrijwel niet...
[/quote]

Ik dacht dat het ARPAnet was ;)

Arjan Bijnen, 4 oktober 2007 9:55 am

Ik heb het gevoel dat het de makers er helemaal niet om gaat dat het achterhaald is maar dat ze gewoon de controle erover kwijt zijn door alle snelle ontwikkelingen.

Vince, 4 oktober 2007 10:31 am

Ze willen gewoon extra geld verdienen... voor de rest is het wel zorgelijk dat er zoveel verkeer komt, denk ik. Meer traffic -> extra storingsgevoelig

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.