Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Veiligheid glasvezelnetwerken overschat

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 5 augustus 2009 08:02 uur

Islamitische defacer bekladt honderden Nederlandse websitesGlasvezelnetwerken hebben de reputatie om zeer veilig en niet af te luisteren te zijn, in tegenstelling tot bijvoorbeeld kopernetwerken, die met behulp van een paar krokodillenbekken moeiteloos af te luisteren zijn. Volgens onderzoeksbureau IDC wordt de veiligheid van glasvezelnetwerken echter ernstig overschat. Het gebruik van encryptie over glasvezelnetwerken is daarom noodzakelijk.

Volgens IDC worden benodigdheden om glasvezelnetwerken af te luisteren telkens eenvoudiger beschikbaar. Hiermee kunnen hackers licht uit glasvezelkabels aftappen zonder dat de signaalsterkte verzwakt. Er zijn drie relatief eenvoudige methoden waarmee hackers glasvezelnetwerk kunnen afluisteren:

Allereerst is er de methode waarbij de glasvezelkabel enigszins wordt gebogen, waardoor er enig licht uit de kabel weet te ontsnappen. Er is maar heel weinig licht voor nodig om succesvol alle data die via de glasvezelkabel wordt verstuurd te onderscheppen. Met behulp van een relatief eenvoudig verkrijgbare foto-detector kan een hacker het licht opvangen.

Een andere methode is om zeer gevoelige foto-detectoren rondom de glasvezelkabel te plaatsen. De foto-detectoren amplificeren het opgevangen licht tot dat het voldoende sterkte heeft. Eenmaal goed ingesteld is alle data die via de glasvezelkabel wordt verstuurd te onderscheppen. Ook nieuwe technieken zoals wavelength division multiplexing (WDM) zijn volgens IDC kwetsbaar voor dit soort aanvallen.

De laatste en meest low-tech methode is, om de glasvezelkabel simpelweg in twee stukken te breken en er een apparaatje tussen te zetten. Dit valt weleenswaar op bij de eigenaar van het glasvezelnetwerk, maar men zal eerder denken aan een korte verstoring, dan een aanval. Daarnaast hebben veel glasvezelnetwerken al splitsingen in hun netwerk aangebracht om eenvoudig onderhoud te kunnen plegen. Ook hackers vinden dat zeer eenvoudig, en maken er dankbaar gebruik van.

Het gebruik van encryptie over glasvezelnetwerken is volgens IDC de enige oplossing om afluisteren tegen te gaan, omdat het daardoor simpelweg geen nut meer heeft.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...