Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

SIDN consulteert over wijziging algemene voorwaarden

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 10 augustus 2009 08:05 uur

SIDNPer 1 oktober verandert SIDN haar algemene voorwaarden. In plaats van de deelnemers en de rest van de lokale internetgemeenschap voor een voldongen feit te stellen, heeft SIDN een concept versie van de nieuwe algemene voorwaarden voor .nl-domeinnaam houders openbaar gemaakt. Iedereen die zich daar toe geroepen voelt kan er op reageren.

De belangrijkste wijzigingen in de algemene voorwaarden zijn:

  • Invoering van de mogelijkheid om het vestigingsadres van SIDN als domicilieadres te gebruiken. Domicilieadressen mogen voortaan alleen maar voor dagvaardingen en andere exploten worden gebruikt.
  • Invoering van mediation als wijze van geschillenbeslechting.
  • Wanneer een deelnemer niet aan zijn verplichtingen voldoet tegenover SIDN, dan krijgt de houder 30 dagen om zijn .nl-domeinnaam bij een andere deelnemer onder te brengen.
  • Invoering van de mogelijkheid om een domeinnaam uit de lucht te halen, wanneer deze onrechtmatig of strafbaar is (Notice and Take Down).

Branchevereniging ISPConnect is tevreden met de consultatie die SIDN houdt over de algemene voorwaarden. Robert Nieuwehuijse, bestuurslid van ISPConnect:

ISPConnect pleit al een tijd voor het vooraf openbaar maken en voorleggen van belangrijke besluiten aan deelnemers. Dit is daarom precies wat we willen. Het toont ook aan dat SIDN luistert naar signalen die zij krijgt vanuit de markt. Dit een goed begin, maar dat neemt niet weg dat er nog veel moet gebeuren. ISPConnect zal daarom bezig blijven om SIDN in de goede richting te sturen.

Elke belanghebbende kan tot 24 augustus¬† via [email protected] (Onderwerp: Wijziging algemene voorwaarden) reageren op het document met vragen, bezwaren, aan- en opmeringen. Alle wijzigingen die SIDN door wil voeren zijn hier op de SIDN website te vinden.

Gerwin, 10 augustus 2009 9:26 am

Klinkt allemaal prima, maar die notice and takedown vind ik belachelijk. Dit zijn zaken die wij moeten afhandelen en niet de SIDN. De SIDN moet zich bezig houden als registrar en niet als politie agent. just my 50 eurocents

Robert, 10 augustus 2009 9:56 am

Tja, het systeem van NTD is juist dat er opschaling mogelijk is. Een "klager" moet zich dus in eerste instantie melden bij de partij die het dichtste bij de bron zin, dit is waarschijnlijk de exploitant van de website. Bij geen reactie kan hij opschalen naar webhosting-aanbieder/reseller, server eigenaar, netwerk eigenaar, etc. In die lijn komt de SIDN waarschijnlijk ook voor. Om er voor te zorgen dat het systeem goed werkt is het noodzakelijk dat iedere partij in deze lijn zich aan NTD conformeert.

Het lijtk me daarom verstandig dat SIDN hiervoor een procedure maakt en NTD bepaling in de voorwaarden zet. Het lijkt me echter dat SIDN weinig NTD verzoeken krijgt omdat een klager altijd het dichtste bij de bron moet beginnen.

Daarnaast geeft SIDN natuurlijk een statement af over NTD door het te omarmen.

gerwin, 10 augustus 2009 1:15 pm

Maar hoe vaak komt het voor dat er in Nederland niet goed gereageerd wordt op abuse meldingen in welke vorm dan ook?

Ik ben bang dat partijen zoals Brein en grote bedrijven, de SIDN en registranten gewoon gaan uitspelen.

SIDN? Wat voor een invulling hebben jullie precies in gedachte? En ik neem aan dat de begroting bij de SIDN voor juridische kosten en andere man-uren gigantisch om hoog gaan?

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.