Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

TeliaSonera sluit Letse malware hoster Real Host af

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 11 augustus 2009 08:01 uur

Netwerk offlineTeliaSonera heeft de Letse webhoster Real Host afgesloten omdat het een belangrijke bron van malware is. Onderzoekers hadden ontdekt dat Real Host verantwoordelijk was voor de verspreiding van malware, het beheer van botnet command & control servers en het gecoördineerd leegroven van bankrekeningen.

Real Host Ltd deed de hosting van meer dan 200 websites, blijkt uit onderzoek van Andrew Martin en Jart Armin (pseudoniemen). Door Real Host gehoste websites probeerden om bezoekers te infecteren door middel van recent ontdekte – vaak nog niet gepatchte – gaten in Adobe Flash.

Andere websites die Real Host hostte verkochten gestolen bank data  en recruteerde “money mules” voor het rondpompen van het geld, in een poging om het ontraceerbaar te maken. Ook werden er command & control servers van het Zeus botnet aangetroffen. Dit botnet verzamelt bank, credit card en login gegevens van financiële websites.

TeliaSonera heeft Junik, de upstream provider van Real Host voor de keuze gesteld, om Real Host af te sluiten of zelf de consequenties te voelen, vanwege de criminele activiteiten die werden ontplooit achter de uplink die het van TeliaSonera had gekregen.

Eerdere malware hosters die het zelfde lot als Real Host ondergingen waren Atrivo, McColo, Ecatel en 3FN.net. Die afsluitingen hadden een significante impact op de hoeveelheid spam die er werd verstuurd. Nu was Real Host vermoedelijk een relatief kleine webhoster, die zich zover bekend niet schuldig maken aan het versturen van spam. Het afsluiten van Real Host laat opnieuw zien dat voor malware hosting op het internet geen plaats is.

Jeroen, 11 augustus 2009 9:10 am

Het artikel klopt niet helemaal?
Heeft Junik (de upstream provider) RealHost afgesloten? Of heeft TeliaSonera Junik afgesloten? Gezien de keuze die gesteld werd lijkt het me raar als TS RealHost heeft afgesloten :)

Arnout Veenman, 11 augustus 2009 10:20 am

@Jeroen, het is TeliaSonera die opdracht geeft om Real Host af te sluiten. De uitvoering ervan komt voor rekening van Junik.

Pim, 14 augustus 2009 10:15 pm

Real Host natuurlijk niet te verwarren met het Nederlandse RealHosting. Wij hebben de policy geen (potentiëel) kwaadwillende websites of andere content te hosten.

Erik, 17 augustus 2009 9:01 am

Jullie hosten geen andere content?

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.