Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Gesteggel in Belgie: 6, 12 of 24 maanden bewaarplicht?

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 13 augustus 2009 08:05 uur

BelgieDe Belgische Minister van Justitie De Clerck wil dat in zijn land een bewaarplicht gaat gelden van 24 maanden. Dit is de maximale termijn die de Europese richtlijn voorschrijft, waar de bewaarplicht uit ontspringt. De Belgische provider-branchevereniging ISPA wil echter dat voor de bewaarplicht de minimale termijn van 6 maanden geldt. De Belgische privacycommissie (CBPL) vindt 24 maanden ook te lang en adviseert een maximale termijn van 12 maanden, meldt De Tijd.

Het bezwaar tegen de lange termijn dat ISPA heeft is dat de kosten voor de uitvoering van de bewaarplicht bij de providers wordt neergelegd. “Als justitie graag in een Rolls Royce rijdt, dan hangt daar een prijskaartje aan”, stelt de ISPA in een verklaring. Wanneer er wel een lange bewaartermijn komt, waarvan justitie de kosten niet draagt, dan zullen de kosten aan de consument worden doorberekend, waarschuwt ISPA.

Minister De Clerck vindt ondanks de bezwaren van de providers en privacycommissie dat er een bewaarplicht van 24 maanden in Belgie moet komen. Dit beantwoord namelijk aan een “reeele behoefte van politie en justitie”. Politie en justitie mogen ook niet naar hartelust gaan grasduinen in de bewaarde gegevens. Officieren van justitie en rechtercommissarissen moeten elk gebruik schriftelijk verantwoorden. Misbruik zal worden bestraft, sust minister De Clerck.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.