Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Einde Domain tasting: ICANN wijzigt Add Grace Period

  • Door
  • Randy ten Have
  • geplaatst op
  • 13 augustus 2009 08:03 uur

ICANNDe ICANN heeft bekend gemaakt dat het de Add Grace Period (AGC) gaat wijzigen. Tijdens de AGC konden registrars domeinen binnen 5 dagen na registratie weer opheffen en hoefden zij geen registratiekosten te betalen. Omdat enkele registrars, maar ook spammers en adverteerders hier veelvulig misbruik van heeft gemaakt, heeft de ICANN de regels aangescherpt en gaat zij boetes in rekening brengen bij excessief gebruik. Gezamenlijk registreerden zij dagelijks honderdduizenden domeinnamen.

Sinds een jaar wordt bijgehouden hoeveel domeinen binnen 5 dagen na registratie weer opgeheven worden. ICANN heeft deze registars een rekening gestuurd indien deze aantallen excessief waren. Dit resulteerde in een daling van liefst 99,7% van het aantal AGC-opzeggingen! De nieuwe policy laat maximaal 10% van het totaal aantal nieuwe domeinregistraties met een minimum van 50 domeinen toe voor een AGC-refund. Daarboven zal moeten worden betaald.

Tijdens de proef afgelopen jaar moest een bedrag van $0,20 betaald worden bij de opheffingen buiten de ‘vrije’ AGC-refunds. Met het nieuwe beleid is een registrar die misbruik maakt van de situatie aanzienlijk meer kwijt: $6,75 per ‘foutief geregistreerde’ domeinnaam. Een onderzoekstabel laat zien dat het berekenen van deze kosten veel zin heeft. Waren er in juni 2008 nog ruim 17,6 miljoen AGC-opheffingen, een maand na de invoering van de boete van $0,20 waren dit er nog maar 2,7 miljoen. Nu de effectieve boete verhoogd is, is het aantal opheffingen zelfs gezakt tot onder de 58.000.

Het complete rapport is te downloaden op de site van de ICANN.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.