Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

EU investeert in supersnel mobiel internet

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 19 augustus 2009 08:04 uur

Europese UnieDe Europese Commissie wil het gebruik van supersnel mobiel internet stimuleren. Dit doet Brussel door vanaf 1 januari volgend jaar 18 miljoen euro te besteden aan onderzoek naar Long Term Evolution (LTE) Advanced.

“LTE-technologieën zullen mobiele telefoons veranderen in krachtige computers. Miljoenen nieuwe gebruikers zullen, waar ze zich ook bevinden, via hun mobiele telefoon toegang krijgen tot supersnel mobiel internet. Hierdoor ontstaan gigantische mogelijkheden en enorme groeiperspectieven voor de digitale economie”, verklaarde Viviane Reding, EU-commissaris voor Informatiemaatschappij en media, dinsdag.

Bovendien verwacht de EU dat mobiel breedband goedkoper zal worden omdat netwerkexploitanten dankzij LTE over meer capaciteit gaan beschikken. Ook denkt de Europese Commissie dat met LTE de digitale kloof tussen de stad en het platteland verkleind kan worden omdat de technologie gemakkelijk is te gebruiken in dunbevolkte gebieden.

Technologie
LTE is een opvolger van de mobiele breedbandtechnologie hsdpa, waar nu snelheden tot 7,2 Mbps mee worden gehaald. Met LTE worden snelheden mogelijk gemaakt tot 100 Mbps, tien maal sneller dan de huidige 3G-netwerken. LTE Advanced zal mobiele breedbandsnelheden mogelijk maken tot 1 Gbps zodat gebruikers mobiel gebruik kunnen maken van geavanceerde online diensten, zoals hd-televisie of video on demand.

Extra geld
Nu heeft de Europese Commissie dus besloten om een bedrag van 18 miljoen euro extra te investeren in onderzoek naar de verbeterde versie van LTE: LTE Advanced. Dit geld komt bovenop de 25 miljoen euro die de EU tussen 2004 en 2007 al heeft uitgegeven voor onderzoek naar de optimalisering en standaardisering van LTE.

In totaal investeert de EU in de periode 2007-2013 meer dan 700 miljoen euro in onderzoek naar toekomstige netwerken. De helft van dat bedrag is bestemd voor draadloze technologieën voor de ontwikkeling van 4G-netwerken en andere toekomstige netwerken.

Actie
In september start de Commissie onderhandelingen met onderzoekers van 4G-bedrijven uit onder meer Nederland, Frankrijk, Finland, Duitsland, Italië, Polen, Spanje, Zweden en Groot-Brittannië.

In Europa wordt LTE nu al getest door mobiele aanbieders in Finland, Duitsland, Noorwegen, Spanje, Zweden en het Groot-Brittannië. In de eerste helft van 2010 zou LTE commercieel aangeboden kunnen worden aan consumenten in Zweden en Noorwegen.

Belangrijke bedrijven die op dit moment bezig zijn met de ontwikkeling van LTE zijn onder meer Orange, TeliaSonera, T-Mobile, AT&T, NTT-DoCoMo, Verizon, Alcatel-Lucent, Ericsson, Huawei en Nokia Siemens Networks.

Arjan Bijnen, 20 augustus 2009 12:15 am

Een tweetal vooraanstaande partijen welke in de LTE ontwikkelingen zeker niet vergeten mag worden zijn Vodafone en Verizon Wireless. Samen met Huawei Technologies en Motorola hebben deze partijen in Duitsland al een compleet speelveld voor LTE opstaan.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.