Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Blacklist tegen DNS abuse

  • Door
  • Randy ten Have
  • geplaatst op
  • 20 augustus 2009 08:03 uur

Secure WWWBeveiligingsbedrijf Nominum komt met een blacklist om isbruik van DNS-servers tegen te gaan. Een actueel item sinds de ontdekking van het Kaminsky-lek en het gebrek aan ontbrekende beveiliging van DNS-servers. Novinum lijkt daarmee de eerste te zijn met een dergelijke dienst.

DNS blacklists kennen we al langer en worden door iedere provider gebruikt in haar mailservers. SORBS, Spamhaus en Baracuda zijn hier goede voorbeelden van. Omdat het nog jaren gaat duren voordat DNSSEC is toegepast in de gehele DNS-chain heeft Novinum de bekende blacklisten vertaald naar een model dat voor DNS-servers gebruikt kan worden. DNS poisining kan hiermee worden bestreden.

De werking is hetzelfde als bij mailservers. Wanneer een aanvraag een DNS server bereikt, wordt realtime in de blacklist gekeken of het oorspronkelijke IP bekend staat als abuser. Indien dit het geval is, zal de DNS server weten dat het om poisining gaat en zal hij de aanvragen vanaf dat IP-adres negeren.

“We see a clear trend in the service provider market, a distinct shift towards intelligent DNS solutions. Thus far, the majority of our customer base has already made this move,” says Bruce Van Nice, marketing director for Nominum. “There’s no reason why enterprises aren’t ultimately going to do the same thing. We’re quite convinced that this is the wave of the future.”

Er is al wel een nadeel: DNS servers zijn de basis van het Internet en moeten vooral snel reageren. Door realtime aanvragen te controleren kan hier vertraging in komen, zeker wanneer de DNS blacklist aan de andere kant van de oceaan staat. De ervaring zal dus moeten leren of het systeem werkbaar is en of er een zichtbare vertraging zal zijn in het beantwoorden van de aanvragen.

ISPam.nl Job board

Japje, 20 augustus 2009 10:42 am

"Er is al wel een nadeel: DNS servers zijn de basis van het Internet en moeten vooral snel reageren. Door realtime aanvragen te controleren kan hier vertraging in komen, zeker wanneer de DNS blacklist aan de andere kant van de oceaan staat. De ervaring zal dus moeten leren of het systeem werkbaar is en of er een zichtbare vertraging zal zijn in het beantwoorden van de aanvragen."

Toen ik het las was dit het eerste waar ik aan dacht... Elke query tegen een lijst ergens anders aanhouden.. voor een piepklein udp pakketje een tcp sessie opzetten ergens heen... lijkt net op DNSSEC ;)

Lennie, 22 augustus 2009 1:19 am

Japje: voor een DNS-blacklist is geen tcp nodig

Maar euh, zo'n hele lange lijst kan het niet zijn, dus ik stel voor gewoon een lijstje van http ophalen iedere x minuten.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...