Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Nieuwe vraag het Mr. Ras: Elke juridische vraag mag gesteld worden

  • Door
  • Vraag het Mr. Ras
  • geplaatst op
  • 11 oktober 2007 10:39 uur

ICTRechtVandaag weer een nieuwe Vraag het Mr. Ras, de rubriek op ISPam.nl waarin mr. Steven Ras van ICTRecht één juridische vraag van ISPam.nl lezers beantwoord.

De ene week mogen lezers van ISPam.nl hun vragen binnen een bepaald juridisch thema in de comments stellen, de week daarna zal mr. Ras één vraag uit de comments uitkiezen en beantwoorden.

Deze week is er geen juridisch thema en mag elke juridische vraag worden gesteld.

Stel daarom nu jullie brandende juridische vragen aan mr. Ras in de comments.

Peter - XS-24, 11 oktober 2007 11:46 pm

Rustig deze week, om arnout toch even te helpen:

Wij hebben zowel nederlandse als engelse klanten (meer engels dan nederlands), onze huidige AV zijn opgesteld in het Nederlands volgens Nederlands recht. Doen we er verstandig aan om nieuwe voorwaarden in het engels te laten volgens het Nederlands recht of...?

Anoniempje, 15 oktober 2007 10:42 pm

Uitgaande van de onderstaande situatie schets, waar toe ben je verplicht en wat is vanuit het juridische oogpunt verstandig?

De klant van de ISP: $klant
Colocatie ISP: $isp
Hardware leverancier van de klant: $leverancier

De $klant heeft bij $leverancier een server besteld en gelijk op laten sturen naar $isp. Nu heeft de $klant vervolgens besloten om de betaling stop te zetten aangezien het pakket niet correct is aangekomen. Vervolgens komt $leverancier bij $isp verhaal halen en eist dat er of betaald wordt door $isp of $klant OF het systeem opgestuurd wordt.

Hierbij is het van belang op te merken dat het pakket verzekerd verstuurd is met TNT en er een handtekening is gezet die niet van de geadresseerde is, dan wel van de buren/anderen in hetzelfde pand voor zover bekend. De $leverancier dreigt met verdere stappen tegen $klant waarbij $isp mogelijk benadeeld wordt en andere klanten van $isp er last van kunnen hebben.

Als ISP zijnde wil je je er bijv. niet mee bemoeien. Echter in bepaalde situatie's kun je niet anders en daarom de vraag: Wat te doen in een dergelijke situatie? Wat is verstandig?

Dit is een praktijk voorbeeld in een lopende zaak, daarom doe ik dit onder de naam anoniem en een ander email adres dan normaal.

Anoniempje, 16 oktober 2007 8:40 am

Ter aanvulling van post boven:

$klant heeft na levering meerdere keren geprobeerd om $leverancier zowel telefonisch als per email te bereiken voor garantie/RMA, maar kreeg geen gehoor ( Geen reactie email en telefoon nummers bleken niet te werken met de melding "This number is currently unavailable")

$leverancier nam pas contact op met $klant nadat $klant via paypal een dispuut had geopened.

Ondertussen is door paypal het betreffende bedrag teruggestort maar dreigt $leverancier met politie, beslagleggingen en legale stappen desnoods buiten $klant en $isp om. ($leverancier beweert "mensen te kennen" in datacentrum).

Stewie, 16 oktober 2007 11:26 am

Klinkt als een grote clown, die leverancier :)

Remon Akkermans, 16 oktober 2007 12:57 pm

Is $leverancier toevallig een server leverancier uit Belgie? ;)

Frida, 27 januari 2009 6:29 am

Onze dochter van 8 jaar heeft een hotmail adres. Ze doet er alleen nooit wat mee. Dus wilden wij het opheffen. Daarvoor moet je eerst inloggen en toen zagen we dat er facturen op binnengekomen waren vanuit e-bay Belgie, of een bedrijf dat daarvoor door wil gaan. Wij hebben nog nooit iets bij e-bay besteld, en onze dochter al helemaal niet. We stuurden een mailtje naar de afzender om te melden dat dit niet klopte en dat ze de factuur maar moeten sturen naar het postadres waar de goederen zijn heengegaan. We kregen heel snel een mailtje terug: of wij maar een kopie van een identiteitsbewijs en van een bankafschrift (of iets anders met ons adres) konden faxen, want dan konden ze de gegevens controleren. Dit riekt wel heel erg naar phishing en dat soort dingen. Zijn hun facturen rechtsgeldig? Ons adres e.d. staat er uiteraard niet op vermeld, dat kennen ze niet eens.

Frida

andre, 27 januari 2009 12:12 pm

dit is fake niet op ingaan. Ik ben zelf verkoper op ebay en je krijgt geen factuur per mail. Dit staat netjes in je ebay profile als je dit hebt.
Daarnaast moeten er ook naw gegevens in staan want alleen dan kun je namelijk iets verkopen op ebay.

advies niet meer op reageren.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.