Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Zweeds registry moet domeinnamen preventief controleren

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 31 augustus 2009 08:03 uur

ZwedenDe Zweedse telecomautoriteit PTS heeft bevolen dat .se-domeinnamen vooraf moeten worden gecontroleerd. Wanneer wordt geprobeerd een .se-domeinnaam die de letters “bank” bevat te registreren, gaan de alarmbellen af. Eerst moet er een handmatige controle plaats vinden van het doel van de registratie, schrijft Patrik Fältström.

Het is nog onbekend of de preventieve controle op .se-domeinnamen er ook daadwerkelijk komt. PTS heeft het Zweedse registry IIS bevolen om de regels en procedures te wijzigen. Op dit moment is dat namelijk nog niet mogelijk. Enkel wanneer IIS de regels en procedures wijzigt is uitsluiting van domeinnamen met de opvolgende letters “bank” ook daadwerkelijk mogelijk. Het is nog maar de vraag of IIS daar aan zal voldoen of zich er tegen zal verzetten.

Als reden voor de preventieve controle noemt PTS het feit dat “bank” een beschermde naam is in Zweden. Daarom zou niemand een domeinnaam met daarin de opvolgende letters “bank” moeten kunnen registreren in Zweden. Tenzij je bijvoorbeeld Ban Ki-moon heet of als bedrijf banketten organiseert (Zweeds: bankett).

Het grootste probleem met de preventieve controle is, dat het vrijwel nooit blijft bij dat éne woord dat moet worden geblokkeerd. Er zijn namelijk honderdduizenden beschermde woorden, zoals merken, handelsnamen en wat te denken van persoonsnamen. Wanneer het eenmaal mogelijk is om op één woord te controleren, dan is het ook mogelijk om op meerdere woorden te controleren.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.