Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Temperatuur in meeste datacenters te laag’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 4 september 2009 08:03 uur

ventilatorIn de meeste datacenters wordt de lucht kouder gehouden dan nodig is. Door het ‘overkoelen’ van de servers verspillen bedrijven jaarlijks veel geld en energie, zo blijkt uit een studie van chipmaker Intel.

Dat veel datacenters te koud zijn blijkt uit een nieuwe studie van Intel, IBM, HP, Liebert Precision Cooling en het Lawrence Berkeley National Lab (pdf). Aan het onderzoek is ook meegewerkt door de Datacenter Gebruikersgroep (DCUG).

Volgens de DCUG blijkt uit een enquête dat nagenoeg alle datacenters te sterk worden gekoeld. Deze opmerkelijke uitkomst is het gevolg van een nieuwe richtlijn van de Amerikaanse bond van ingenieurs voor verwarming, koeling en air-conditioning (ASHRAE). Volgens is koelen pas echt nodig bij een temperatuur van 27 graden of hoger. De bovengrens van de temperatuur waarbij zeker gekoeld moet worden, stond sinds 2004 op 25 graden. Maar deze bovengrens is bijgesteld naar 27 graden Celsius.

Van de ondervraagde datacenter-medewerkers was er bijna niemand bij wie de temperatuur boven de 23,3 graden uitkwam. Toch kiest de meerderheid ervoor om de luchttemperatuur terug te brengen tot 21,1 graden of minder, schrijft The Register.

Door minder hard te koelen zou enorm veel energie bespaard kunnen worden, menen de onderzoekers. “Als een ventilator op de halve kracht kan werken, kan het energieverbruik met ongeveer 87 procent worden verminderd”, stellen ze.

Om echt een grote stap in energiebesparing te zetten, zouden serverfabrikanten beter moeten samenwerken met fabrikanten van de koelsystemen. Nu gaat de communicatie tussen servers en koelsystemen nog moeizaam, zegt Dylan Larson, hoofd van de afdeling Servertechnologie bij Intel. “De twee kampen zouden communicatieprotocols moeten opstellen om gezamenlijk de ‘overkoeling’ te lijf te gaan.”

Of de fabrikanten van koelsystemen hieraan willen meewerken, is de vraag. Zij varen wel bij de bedrijven die de lucht in hun datacenters graag frisjes willen hebben.

ISPam.nl Job board

Tududud, 4 september 2009 12:42 pm

Wat een rare laatste opmerking, of je nou op 21 graden koelt of op 27 graden, bedrijven hebben nog steeds koelmachines nodig koelcapaciteit koop je ook niet op 'graden'.

De enige bedrijven die hierdoor 'geraakt' zouden zijn zijn de energiemaatschappijen.

Lennie, 5 september 2009 1:09 am

@Tududud misschien bedoelen ze als er minder energie nodig is, is er ook minder koeling nodig, dus een kleinere apparatuur, dus minder te verkopen voor de fabrikant ?

Maurice, 5 september 2009 12:16 pm

Je moet totaal plaatje zien, niet enkel apparatuur.

Maar ook begeleiding, bouwtekeningen etc wat een stuk minder nodig zal zijn, minder materialen nodig.

Materialen worden steeds beter dus minder snel onderhoud of vervanging.

Het totaalplaatje aan manuren en materiaal brengt dus voor een leverancier minder geld op.

Voorbeeld: er zijn paar partijen die DC's ontwerpen en bouwen voor klanten.

Als iedereen ineens DC containers gaat aankopen bij SUN of Dell.. blijft er voor hun minder werk over en dus minder geld. :)

Igor, 6 september 2009 11:40 am

27 graden in een dc? Leuk dat apparatuur er tegen kan maar in mijn winterkleding sta ik niet graag te werken in een zaal die op 27 graden wordt gehouden (en waarbij de warme gang dan zelfs nog warmer is).
De grens van 21-23 graden is volgens mij ook vaak gekozen omdat het voor de mens dan het fijnst werken is. Veel kan via remote-acces,.. maar je ontkomt er niet aan om toch soms uren in een datacentrum te werken (bijv. verhuizing van een rack).

Straks krijg je naast de bekende overschoentjes ook zwembroekjes aangereikt door het datacentrum :)

Marco Alink, 7 september 2009 6:15 am

@igor,

Misschien wel, maar dat zullen dan anti-statische zwembroeken en T-shirts worden.

Maar 27 graden is best hoog. Wij houden 25 graden aan.
Houd er wel rekening mee, dat de lucht die eruit komt ongeveer 10 graden hoger ligt. Het grote voordeel daarvan is, dat er een betere delta T is voor de koelmachines, wat weer beter is voor het rendement en het koelvermogen.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...