Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

België krijgt per 1 januari 2010 eigen CERT

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 9 september 2009 08:04 uur

CERT.beBelgië krijgt vanaf 1 januari volgend jaar een eigen Computer Emergency Response Team (CERT). Na ruim vijf jaar lang discussiëren komt er eindelijk een centrum van waar uit cyberaanvallen moeten worden bestreden.

De laatste maanden van het jaar is het academische netwerk Belnet een gespecialiseerd overheidsteam aan het vormen dat computervirussen en andere bedreigingen moet gaan bestrijden.

Vanaf 1 januari 2010 moet het CERT, in België ook de ‘internetbrandweer’ geheten, operationeel zijn. Dat heeft de Belgische minister van Ondernemen en Vereenvoudigen dinsdag bevestigd, schrijft de krant De Standaard.

“Die pompiers komen snel tussenbeide bij een aanval, voordat een cyberaanval zich op grote schaal kan verspreiden. Bij grote internetproblemen coördineert deze cel ook de acties tussen de verschillende hostingbedrijven en telecomoperatoren, net zoals bij rampen een gouverneur de coördinatie op zich neemt”, legt de Belgische parlementariër Roel Deseyn uit. Hij is één van de voorstanders van het CERT.

Bij de zuiderburen wordt al zeker sinds 2004 gesproken over de totstandkoming van een CERT. Er is lange tijd onduidelijkheid geweest over welke instanties waarvoor verantwoordelijk zijn. Het CERT komt onder toezicht van het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT). De federale overheidsdienst voor ict, Fedict, leidt het hele project. Aan Belnet is de opdracht gegeven om een team van mensen te vormen die het CERT moeten gaan leiden.

In Nederland is bestaat sinds juni 2002 het Govcert, dat overheidsinstellingen waarschuwt en helpt bij digitale bedreigingen. Voor de gewone Nederlandse internetter is er sinds enkele jaren de Waarschuwingdienst.

gerwin, 9 september 2009 9:48 am

Waarom maken ze geen centrale CERT voor heel Europa (indien het nog niet bestaat)? Lijkt mij goedkoper en meer slagkracht te bevatten.

Arnout Veenman, 9 september 2009 1:29 pm

@gerwin, omdat een CERT/CSIRT dicht bij haar deelnemers dient te staan. Er zijn ook overkoepelende samenwerkingsverbanden, maar je hebt altijd een lokale instantie nodig. Meer informatie staat hier bij ENISA: http://www.enisa.europa.eu/cert_inventory/index_inventory.htm .

Gerwin, 9 september 2009 4:41 pm

Ja maar als ieder land gewoon 1 persoon / land schenkt dan is dat toch wel te behapstukken en te doen? Al die verschillende eilandjes ...

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.