Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

BitTorrent website OiNK gesloten door Britse en Nederlandse politie

 • Door
 • Arnout Veenman
 • geplaatst op
 • 24 oktober 2007 08:22 uur

OiNK BitTorrent website door de Britse en Nederlandse politie uit de lucht gehaaldGisteren is de BitTorrent website OiNK door de Britse en Nederlandse politie uit de lucht gehaald. In Engeland werd de 24 jarige Britse beheerder opgepakt. Bij hem thuis, in het huis van zijn ouders en bij zijn werkgever, een grote multinational, zijn huiszoekingen verricht. In Nederland werd door de FIOD-ECD in een datacentrum bij Schiphol servers in beslag genomen van NForce, de webhoster van OiNK.

De muziekindustrie maakt van de gelegenheid gebruik om weer groots uit te pakken en noemt de sluiting van OiNK, dat maar liefst 180.000 leden zou hebben gehad en de belangrijkste bron van voortijdig gelekte CD’s zou zijn, als een grote overwinning op internet piraterij.

Er gaan op dit moment geruchten dat er nog een tweede beheerder van OiNK is, die op dit moment ondergedoken zit en een backup heeft die net voor de inval is gemaakt. Het is dus niet ondenkbaar dat OiNK binnenkort gewoon weer online zal zijn.

Update 10:30 uur: Via onofficiele kanalen heb ik zojuist begrepen dat de beheerder van OiNK door de politie is vrijgelaten. Een klap in het gezicht van de muziekindustrie!

Luke // Telahosting, 24 oktober 2007 8:34 am

Had er nog nooit van gehoord, maar ziet er uit als een grote partij. Goede vangst :)
[quote]Er gaan op dit moment geruchten dat er nog een tweede beheerder van OiNK is, die op dit moment ondergedoken zit en een back-up heeft die net voor de inval is gemaakt. Het is dus niet ondenkbaar dat OiNK binnenkort gewoon weer online zal zijn.[/quote]
Klinkt wel heel erg als een spannende actiefilm ;)

Is NFOrce ook niet de hoster van The Pirate Bay geweest?
Dan zou ik het anders aanpakken, niet alleen 'OiNK' en The Pirate Bay sluiten, maar gewoon die hele provider?
Nog sterker, als ik naar nforce.nl ga kom ik ook op e.o.a. download site uit (torrents zo te zien).
Sluit heel NFOrce af lijkt me, dan ben je van het hele gezeur af ;)

Bratch, 24 oktober 2007 12:56 pm

zo te lezen is meneer luke nogal pro brein en werkt meneer voor de platen en film mafia.

maar even terug naar de topic, voor iedere website die wordt gesloten worden er 5 geopend die in het gat stappen, dus dit is vrij nutteloos.
maar het geeft brein en thuiskopie weer het excuus van "kijk dit hebben we weer voor elkaar dus doen wat wij willen of we pakken jouw ook"

zal toch niet lukken, dus pech voor meneer luke.

downloaden is niet illegaal, uploaden wel en links plaatsen zit in de schemerzone. dus bla bla bla

Wido, 24 oktober 2007 1:32 pm

Niet illegaal, bla, bla, bla, komen de linkse hippies weer!

Het downloaden danwel uploaden is altijd nog een grijs gebied. We willen allemaal maar muziek downloaden, films downloaden, games, etc, etc, maar zodra ook maar een instantie op komt voor de auteursrechten komt er een hoop geflame en kinderachtig gedrag.

Ik ben het niet eens met de prijzen van muziek en ook niet van die van de films. Ik download ook muziek en films, maar ik ben me er van bewust dat het een vaag gebied is waar ik me in begeef.

Hoe hard je ook zeikt op BREIN, FIOD, RIAA, ze komen op voor rechten die ze hebben. Hoe zou jij het vinden als jouw werken werd verspreid waar je voor gewerkt hebt?

Kom nu niet gelijk met kul argumenten, het is maffia die platen maatschappijen en het is te duur, want die heb ik allemaal al gehoord. Je bent simpelweg materiaal aan het kopieëren waarop rechten berusten.

Ik vind het dan ook helemaal niet vreemd dat hier actie tegen wordt ondernomen.

Paul, 24 oktober 2007 2:55 pm

Wido, opmerking:

Er is niets grijs aan films en muziek downloaden, dat is nog altijd 100% legaal in Nederland.

Wido, 24 oktober 2007 2:58 pm

Ja, dat weet ik. Maar de reacties altijd, we staan allemaal te huilen zodra iemand een aanval op een "downloadportal" opent omdat men het recht heeft te downloaden.

Dat het in de wet toegestaan is, komt alleen doordat NL er nog geen wetgeving voor heeft aangenomen, maar ze zijn er al mee bezig in NL.

Het wordt door sommige mensen zelfs een "recht" genoemd, dat ze mogen downloaden (en dan heb ik het over met auteursrechten beschermd materiaal), compleet omgekeerde wereld toch!?

Bob O., 24 oktober 2007 3:34 pm

Ik heb totaal geen medelijden met deze tak van industrie. Zeker niet nu ze ons belastinggeld verspillen door justitie en politie in te zetten om hun spectaculair falende business strategie overeind te houden.

@Wido;
De distributeurs en copyrighthouders hebben jaren geleden zeer bewust de keus gemaakt om Napster en Kazaa (en opvolgers) buiten te sluiten terwijl beiden meermaals hebben aangeboden om distributie overeenkomsten te sluiten. Men heeft de boot gemist, of eigenlijk niet eens gemist, men is niet eens komen opdagen op de kade, laat staan dat iemand heeft gekeken waar de boot heenging of wat de route was, die hele boot was het niet eens waard om aandacht aan te schenken behalve wat demonisatie hier en daar. En nu is er opeens dikke boehoe omdat de klanten van de content industrie wel aan boord zijn gesprongen? Het spijt me, maar dat is een probleem dat de distributeurs zelf hebben gecultiveerd.

Het is geen geheim dat een groot deel van de mensen die lid zijn van torrentsites best geld overhebben voor de dienst die ze afnemen, mensen betalen immers nu ook al voor toegang tot commerciele news aanbieders voor hetzelfde effect.

Wat linkse hippies hiermee te maken hebben is mij een raadsel, maar als dat hokje je gerust stelt dan moet je mensen daar vooral instoppen.

Wido, 24 oktober 2007 3:41 pm

Dus jij stelt nu omdat men in het verleden een beslissing heeft gemaakt waar jij je niet in kan vinden, dat jij nu het recht hebt om materiaal via een andere weg te verkrijgen?

Het is en blijft nog steeds hun materiaal waar zij de rechten op hebben, die rechten heb je te respecteren.

Linkse hippies, dat is inderdaad mijn uitspraak, was misschien wat opvliegerig.

Ik blijf echter bij mijn standpunt, men blijf maar schreeuwen dat het hun recht is om dat materiaal via niet legale wegen te verkrijgen.

Ik ben ook helemaal voor DRM vrije muziek die gemakkelijk te downloaden is en waar ik gewoon voor betaal. Naar een shop, klik mijn nummers aan en krijg een mooi download venster met mijn compilatie!

Dat zoiets nog niet bestaat voor Nederlanders vind ik erg jammer.

Bob O., 24 oktober 2007 4:41 pm

Ik heb nog nooit iemand horen roepen dat 'ie het recht heeft om copyrighthouders en distributeurs te duperen door bijvoorbeel content onrechtmatig te kopieren.

Tot nu toe heb ik alleen maar aangegeven dat deze industrie het zelf zover heeft laten komen, en dus niet op mijn medeleven hoeft te rekenen. Of mijn geld. Dat gaat als ik het al aan content uitgeef zoveel mogelijk direct naar de producent/artiest/band/whatever.

In ieder geval niet naar bedrijven die hun eigen klanten proberen te criminaliseren om hun eigen incompetentie te verdoezelen.

Wido, 24 oktober 2007 4:44 pm

Ik zeg ook niet dat jij die uitspraken gedaan hebt, die hoor ik om mij heen.

Mooi dat we in ieder geval daar over op 1 lijn zitten.

Ik ben ook van mening dat het geld beter bij de artiesten terecht moet komen en dat de platenmaatschappijen hun bedrijfsmodel moeten aanpassen om mee te komen in de moderne wereld.

Het doet echter niet af aan het feit dat omdat hun bedrijfsmodel niet aangepast is, iedereen persé zijn heil op torrentsites moet zoeken en ze moet verdedigen alsof het gerechtigd is wat ze aan het doen zijn.

Remon, 24 oktober 2007 4:53 pm

Programmas, DVDs en CDs zijn inderdaad aan de dure kant, maar een paar euro per maand betalen voor onbeperkt copyright materiaal te downloaden is natuurlijk weer de andere zijde van de medaille.

Iemand maakt bijvoorbeeld een film, plakt daar een prijs op en voor die prijs kun jij het kopen of laten liggen, niemand dwingt je om de film te kopen en te bekijken.

Dat Nederland zo weinig doet tegen downloaden en uploaden verbaast mij nog, downloaden van auteursrechterlijk beschermd werk is gewoon diefstal, hoe je het ook bekijkt. Je moet met je poten van andermans eigendommen afblijven, punt.

Remon, 24 oktober 2007 5:03 pm

Leuk Artikel over Oink:
http://alternative.blog.nl/general/2007/10/23/torrent-site-oink.cd-uit-de-lucht

Ik quote:

"om lid te blijven moest je er in goede kwaliteit nieuwe albums blijven uploaden. En dat is natuurlijk waarom de internationale belangenbehartiger van de muziekindustrie deze site pas echt graag offline wilde hebben. Hier werd door iedere gebruiker muziek ge-upload, om daarna razendsnel te worden verspreid over andere blogs en downloadsites."

Men gaat dus achter de leden van Oink aan, die voor het meerendeel dus allemaal strafbaar gesteld kunnen worden omdat zij wel degelijk uploaders zijn.

Uit Arnouts artikel quote ik:

"Update 10:30 uur: Via onofficiele kanalen heb ik zojuist begrepen dat de beheerder van OiNK door de politie is vrijgelaten. Een klap in het gezicht van de muziekindustrie!"

De jongen heeft alles toegegeven en alle gegevens zijn in handen van justitie, er was dus gewoon geen aanleiding om hem nu nog langer vast te houden voor ondervraging ;)

Luke // Telahosting, 24 oktober 2007 5:16 pm

[quote]zo te lezen is meneer luke nogal pro brein en werkt meneer voor de platen en film mafia.

maar even terug naar de topic, voor iedere website die wordt gesloten worden er 5 geopend die in het gat stappen, dus dit is vrij nutteloos.
maar het geeft brein en thuiskopie weer het excuus van “kijk dit hebben we weer voor elkaar dus doen wat wij willen of we pakken jouw ook”

zal toch niet lukken, dus pech voor meneer luke.

downloaden is niet illegaal, uploaden wel en links plaatsen zit in de schemerzone. dus bla bla bla[/quote]
Ik weet niet wat je nou allemaal duidelijk wilt maken, en waarom het nou wel of niet pech voor mij is, maar volgens mij maak ik met "Goede vangst" toch echt duidelijk dat ik vóór Brein ben, en [b]niet[/b] bij de 'film- en platenmaffia' werk.
Anyway, die éne word wél gepakt. Scheelt er dus weer één voor iedere 5... Wanneer er dus 50 nieuwe sites zijn worden er ook 10 gesloten, die je anders ook nog bij die 50 op mocht tellen!

Ik geef Wido volledig gelijk... Ja, het is legaal, nee, het is niet goed, dat mag duidelijk zijn.
Als ik tweakers.net jat ben je ook niet blij Bratch, zelfde principe ;)

Toedeledokie, ik ga hier niet eens meer over discussiëren, vind je gedrag nogal kinderachtig :)

Bob O., 24 oktober 2007 5:34 pm

[quote]downloaden van auteursrechterlijk beschermd werk is gewoon diefstal, hoe je het ook bekijkt.[/quote]

Tja, het is dus allesbehalve diefstal aangezien er niets ontvreemd is. Schending van auteursrecht is wellicht wel aan de orde, afhankelijk van de bepalingen die de auteur opstelt.

Remon, 24 oktober 2007 6:07 pm

Het is misschien geen diefstal, maar het veroorzaakt wel degelijk indirecte schade.

Pilli, 26 oktober 2007 6:05 pm

@Remon:

Weet wel waar je over praat voordat je iets zegt. ;)

Gister nog met alan gesproken, zijn interview bij de politie stelde niets voor, hij werd rare vragen gesteld.

Ik quote:

- the police had very limited technical knowledge, which made the interview quite amusing actually.
- i wasn't willing to teach them how to use a computer
- they actually wanted me to teach them how to set up a website
- i just told them to google it.

Het is niet voorbij voor Alan, hij moet (zo uit mijn hoofd) op de 23ste of 29ste (december) voorkomen. Maar als de politie op dezelfde manier te werk gaat als bij The Pirate Bay (na een jaar nog geen proces) kan het nog wel even duren.

Verder komt The Pirate Bay nu zelf met een eigen site die OiNK zou moeten vervangen (www.bOiNK.cd).

Ik ben echter wel benieuwd hoe zij de uploaders willen gaan aanpakken op OiNK. Het torrent protocol maakt het niet gemakkelijk te traceren wie wat upload, en of er uberhaupt geupload wordt.

Rogier, 29 oktober 2007 4:06 pm

Als je het mij vraagt is "Steve Jobs", (Medeoprichter van Apple Inc.) de enige die er iets van begrepen heeft.
Met de lancering van het bekende programma iTunes en de iTunes Music Store, worden miljoenen "legale" bestanden gekocht en gedownload.
Het is vreemd dat de muziekindustrie alleen naar een grote persoonlijkheid luistert die de markt en doelgroep beter lijkt te kennen dan de werkelijke leverancier ervan.

Ook denk ik dat de muziekindustrie moet nadenken over zijn eigen toekomst en niet zich moet vastpinnen op illegaal verkregen bestanden. Het is simpelweg niet tegen te houden.
Waarom ziet de muziekindustrie “downloads” niet als een voordeel, een graadmeter voor populariteit van muziek artiesten, genres, etc.
De industrie verdiend zijn geld niet meer alleen met het verkopen van CD’s, dat is voor de liefhebber! Digitale formaten voor de MP3-speler en de pc zijn de huidige standaard (hoewel nog niet erkend door de muziekindustrie). Geld verdienen ze met optredens van grote artiesten, merchandise en televisierechten.

Hou op met het gezeur illegaal downloaden, de muziekindustrie is de enige die er wat aan kan doen!

Jacques Mattheij, 9 december 2007 9:36 am

Ik ben ook helemaal tegen de piraterij, ik heb er zelfs een website voor opgezet waar je illegale bestanden kunt aanmelden. Nu maar hopen dat brein en de buma de site gaan benutten. Als je ook weet waar illegale content op internet staat help ze dan een handje ?

Glenn, 9 december 2007 12:38 pm

Bedankt voor de link, nu kan ik mooi nog meer MP3's binnen leechen :D

Stewie, 9 december 2007 8:48 pm

Heel nobel dat je dit voor Brein doet! Haha ;)

Andrew Passon, 10 december 2007 7:44 am

Zeer nobel, vooral die google ads doen het vast goed!

 • Pingback: P2P draait om meer dan kostenbesparing | zoomz - Alles over internetvideo

 • anoniem, 26 september 2008 8:45 pm

  Hoe kan ik muziek downloaden. met welke site?
  ik heb bittorent nu.

  mail me

  groetjes
  anoniem

  Frits Spits, 27 september 2008 2:59 pm

  je kunt natuurlijk google gebruiken, zie http://mp3xchg.com/

  Joost, 28 september 2008 5:46 pm

  Online mp3 bestanden zoeken, vinden en luisteren? redelijke site is http://www.itslinked.net Tip ;)

  Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.