Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Scriptie over bewaarplicht wint Internet scriptieprijs 2009

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 11 september 2009 08:01 uur

internet scriptieprijsGisteren is de internet scriptieprijs 2009 uitgereikt aan Axel Arnbak (UvA) voor zijn scriptie: ‘Alles onder controle?’ over de dit jaar ingevoerde bewaarplicht, met als ondertitel “Een kritische blik op de door de dataretentierichtlijn in het leven geroepen driehoeksverhouding tussen de wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens, de strafvorderlijke toegangbevoegdheden van opsporingsdiensten en het recht op privacyvan de Nederlandse burger.”

De scriptie bespreekt het wetsvoorstel – inmiddels wet – waarmee de Europese dataretentierichtlijn wordt geïmplementeerd in de nationale wetgeving. De richtlijn en het implementatievoorstel hebben aanleiding gegeven tot veel kritiek, waarbij in het bijzonder de proportionaliteit ter discussie is gesteld. De scriptie concludeert onder meer dat onvoldoende belang is toegekend aan grondrechtelijke bescherming van de privacy en doet aanbevelingen voor verbetering.

De internet scriptieprijs voor de beste juridische scriptie op het gebied van recht en internet werd voor het derde jaar achtereen uitgereikt. Aan de prijs is een bedrag van 1500 euro, een stage bij Brinkhof, een ADSL-verbinding van XS4ALL en een Wii spelcomputer verbonden. Initiatiefnemers van de prijs zijn XS4ALL en advocatenkantoor Brinkhof.

De winnende scriptie is te downloaden op www.internetscriptieprijs.nl . De scriptie is een absolute aanrader. Zelf heb ik de scriptie al uit mijn printer laten rollen!

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.