Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Op de koffie bij Alticom

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 28 september 2009 08:05 uur

Alticom telecommunicatietorenMedio 2007 moet KPN, in opdracht van de NMa, haar 24 hoge telecommunicatietorens verkopen nadat het Nozema heeft overgenomen. Het Franse bedrijf TDF koopt deze torens en richt Alticom op.  Nog geen 2 jaar later heeft Alticom grootste plannen voor het bouwen van datacentra in de meer dan 100 meter hoge gebouwen die in heel Nederland staan. De hoogste tijd om eens bij Alticom op de koffie te gaan en voor een rondleiding door een van deze torens.

Afgelopen vrijdag had ik afgesproken met Ines Jentink en Peter Noordhoek van Alticom bij de toren in Haarlem. Op dit moment bestaat Alticom uit 8 vaste medewerkers. Daarnaast is Peter Noordhoek ingehuurd  om een bijdrage te leveren aan  de commerciële  datacenter ontwikkeling in 13 van de 24 Torens.  Jentink en Noordhoek zijn beiden oud collega’s bij KPN en Noordhoek was in het verleden bij KPN al verantwoordelijk voor de exploitatie van de telecommunicatietorens.

Wanneer je aan de voet van de toren staat zie je een grote ronde betonnen paal van zo’n 10 meter doorsnee die meer dan 100 meter de lucht in gaat. Daarnaast vroeg ik me af of er een lift zou zijn in het gebouw. Om die vraag meteen te beantwoorden: ja. Eenmaal binnen in de Haarlemse  toren kom je in een rechthoekige hal terecht. Aan de rechterkant zit een toilet en een kantoor en aan de linker kant bevinden zich de kabelschat, het trappenhuis en de lift.

Op de eerste van de 23 verdiepingen van de telecommunicatietoren bevindt zich de generator van het datacentrum. In de Haarlemse toren is er maar één generator aanwezig met een vermogen van 300 KVA. Elke toren is daarin anders. In de Haarlemse toren hebben nooit energieslurpende analoge televisie zenders gestaan. In andere torens waar dat in het verleden wel zo was, staat een zwaardere energievoorziening (gemiddeld zo’n 300kva vrije voorraad). Op de tweede en derde verdieping staan twee 19″ racks met daarin UPS-systemen. Daar kunnen nog extra UPS-systemen worden bijgeplaatst, wanneer er meer vermogen wordt verbruikt in de toren.

Op de bovenste verdiepingen van de toren  staat de apparatuur van telecombedrijven, FM-radio zenders, digitale televisie en straalzenders. De eigenaren willen hun zenders zo hoog mogelijk in de toren hebben geplaatst – zodat hun apparatuur en zenders zich zo dicht mogelijk bij de masten bevinden, die bovenop de torens staan – of op het bordes van de toren (de ringen in de top van de toren).

Verschillende lagere verdiepingen zijn nog leeg. Deze wil Alticom tot datacentrum ontwikkelen. De belangrijkste voorziening voor een datacentrum is al aanwezig, namelijk de beveiligde stroomvoorziening met behulp van generator en UPS-systeem. Het idee is om in elke toren maximaal 4 tot 6 verdiepingen als datacentrum/datavloer in te richten, die stuk voor stuk 70 KVA aan stroom kunnen verbruiken.  Elke lege verdieping heeft zo’n 60m2 aan vloeroppervlakte. Per verdieping zou er daarom ruimte moeten zijn voor het plaatsen van zo’n 12 racks. Totaal is er per rack 24 Ampère aan stroom beschikbaar.

Om te koelen wil men zoveel mogelijk gebruik gaan maken van geconditioneerde buitenlucht, die gefilterd wordt. Zodra de temperatuur van de buitenlucht te hoog wordt, kan er een compressor worden bijgeschakeld, om het verschil tussen de maximale gewenste inlaat temperatuur en de buitenlucht te koelen. In de toren is er al een (niet datacentrum) klant die op deze manier zijn rack koelt (zie foto).

Het laat zich raden dat er voldoende netwerken/connectiviteit op de locatie aanwezig is. Glasvezel van KPN en Eurofiber is al aanwezig en ook nog eens een scala aan mobiele carriers. Daarnaast is er uiteraard ook de mogelijkheid om straalverbindingen op te zetten.

Op dit moment is Alticom al bezig met het inrichten van de eerste datacentra in de torens. In Zwolle is er een launching customer die gebruik gaat maken van een datacentrum dat volledig door Alticom wordt ingericht. Daarnaast is er ook nog een klant in Alphen aan de Rijn die een eigen datacentrum inricht in de toren .

Zoals bij elke Op de koffie bij, is ook dit artikel niet compleet zonder foto’s.

Alticom: Toren
Dit is niet de toren in Haarlem. De andere foto’s zijn wel in de toren in Haarlem gemaakt.

Alticom: Generator

Alticom: Schakelbord

Alticom: Kabelschacht

Alticom: UPS

Alticom: Voorbeeld van kast met koeling met buitenlucht

Alticom: Lege zaal

Alticom: Straalverbindingen

Alticom: Uitzicht over Haarlem 2

Alticom: Uitzicht over Haarlem 1

ISPam.nl Job board

Eric Veraart, 28 september 2009 10:19 am

Mooi uitzicht op Evoswitch vanuit de laatste toren :)

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...