Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Fransen toch akkoord met omstreden wet tegen internetpiraterij

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 16 september 2009 08:04 uur

France-politiqueHet Franse parlement heeft dinsdag met een nipte meerderheid van 54 procent ingestemd met een wet die toestaat dat de internetverbinding van internetpiraten kan worden afgesloten.

De wet die aanvankelijk al in juni was aangenomen, werd kort daarop geblokkeerd door een Franse rechter. Nu is het wetsvoorstel in aangepaste vorm met 285 stemmen voor en 225 stemmen tegen in het parlement, de Nationale Assemblee, aangenomen. Vooral de socialistische partijen waren tegen.

Het wetsvoorstel, dat ook wel bekend is onder de naam Hadopi 2, moet nu nog naar de Senaat om goedgekeurd te worden. Die stemming vindt op 22 september plaats. Maar de socialisten hebben al gezegd dat ze desnoods naar de Constitutionele Raad willen stappen om de wet tegen te houden.

De stemming is vanuit de hele wereld met veel aandacht gevolgd omdat het als voorbeeld kan dienen hoe een land kan omgaan met internetters die illegaal films, muziek en games uitwisselen.

Volgens de nieuwe wet kan iemand die illegaal auteursrechtelijk beschermd materiaal op internet uitwisselt een boete krijgen van maximaal 1500 euro. Eventueel kan een schorsing van de toegang tot internet worden opgelegd van maximaal één jaar. Juist dit laatste punt stuit al geruime tijd op kritiek van onder meer de internetsector als linkse politici en consumentenorganisaties.

Omzeilen
Volgens de critici hebben verdachte internetters te weinig mogelijkheid om hun onschuld te bewijzen. Ook is de verwachting dat internetters die muziek, games of films willen downloaden allerlei trucs gaan gebruiken om te voorkomen dat ze opgemerkt worden.

Internetters die willens en wetens toestaan dat iemand anders via hun verbinding muziek of films downloadt, riskeren overigens ook een boete van 1500 euro of een maand afsluiting wegens medeplichtigheid en nalatigheid.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.