Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Global-e opent datacentrum in Rijen

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 18 september 2009 08:05 uur

Global-e heeft een nieuw datacentrum geopend in Rijen (Noord-Brabant) dat plaats biedt aan maximaal 146 racks. De eerste klanten betrekken het datacentrum deze week en ook zal het datacentrum een NL-ix PoP worden. Global-e heeft de ambitie om het middelpunt te worden van een grensoverschrijende Brabantse internet exchange, zo stelt Global-e directeur Ronald Voermans tegenover ISPam.nl.

Het nieuwe datacentrum krijgt totaal 300m2 datavloer. In eerste instantie zal er gestart worden met twee rijen met totaal 33 racks die worden opgesteld in één cold corridor. Daar kunnen nog drie cold corridors naast worden geplaatst met respectievelijk twee keer 40 en één keer 33 racks. In de corridor wordt een inlaat temperatuur van 25°C.

Om dat servers telkens langer worden en om kabels goed weg te kunnen werken is gekozen voor racks van 120 cm diep. Elk rack krijgt de beschikking over twee  powerfeeds van 32 Ampère. Totaal mogen klanten per rack die powerfeed volledig benutten. Daarnaast is het ook mogelijk om speciale High Density racks met ingebouwde koeling tussen de bestaande racks te plaatsen. Op die manier is het op basis van maatwerk mogelijk om nog hogere vermogens per rack te gebruiken.

Totaal heeft het datacentrum 1 Megawatt aan energievoorziening beschikbaar. Daarnaast ontbreken ook een UPS-systeem en één generator niet. Het volledige datacentrum is redundant (N+1) opgezet. Enkel de generator is niet redundant uitgevoerd. Ook Global-e maakt gebruikt van één UPS-systeem voor beide stroomfeeds, omdat op deze manier een hogere efficiëntie kan worden gehaald tot maximaal 94%.

Dit is niet het eerste datacentrum van Global-e. In Gilze heeft Global-e al een inhouse datacentrum van 50m2. Dit datacentrum was enkel bestemd voor servers van klanten en bood geen ruimte voor colocatie voor bijvoorbeeld hosters. Omdat dit datacentrum vol begon te raken, is men begonnen met de bouw van een tweede datacentrum.

Voor de koeling van het datacentrum wordt gebruik gemaakt van free cooling, wanneer de temperatuur van de buitenlucht maximaal 14°C is, is het mogelijk om gebruik te maken van free cooling. Hiervoor heeft Global-e het datacentrum uitgerust met DX-koelers. Door het gebruik van free cooling anticipeert Global-e op een PUE-waarde van 1.3 of lager.

Het datacentrum is beveiligd met behulp van CCTV-camera bewaking zowel binnen als buiten het pand. Daarnaast is het de bedoeling dat er op termijn, 24 uur per dag bewaking in het datacentrum aanwezig zal zijn. Voermans verwacht dat dit binnen anderhalf jaar zover zal zijn. Klanten in het datacentrum hebben 24/7 toegang tot hun apparatuur. De identiteit van een bezoeker wordt geverifieerd aan de hand van zijn paspoort, ook buiten kantooruren. Pas na verificatie krijgt de bezoeker zijn toegangspas. Deze toegangspas geeft toegang naast toegang tot de datavloer, ook toegang tot de racks van de klant. Deze zijn eveneens met een elektronisch slot uitgerust.

Voor de connectiviteit zijn er glasvezel verbindingen van EuroFiber, KPN, Relidned en Ziggo aanwezig. Daarnaast krijgt ook internet exchange NL-ix een PoP in het datacentrum. Uiteindelijk is het zelfs de bedoeling dat het Global-e datacentrum het middelpunt wordt van een nieuw op te richten grensoverschrijdende Brabantse internet exhange, stelt Voermans. De afhankelijkheid van internet exchanges  van Amsterdam is namelijk te groot. De nieuwe internet exchange zou naast in Noord-Brabant ook PoP’s in België en Duitsland moeten krijgen.

Ook dit artikel is niet compleet zonder foto’s:

Global-e: Corridor

Global-e: Corridor

Global-e: Koeling

Global-e: HVK

Global-e: HVK

Nathan, 18 september 2009 9:25 am

Ziet er goed uit. Vind alleen een nadeel van zwarte kasten, dat je gang meteen stuk donker om te werken lijkt.

Tududud, 18 september 2009 10:06 am

Het ziet er allemaal mooi uit, ook mooi dat er zoveel fiber diversiteit is.

Ik snap alleen echt niet waarom beide powerfeeds (net als bij GyroII) op 1 UPS aangesloten zijn. Efficientie ok, maar je creeert wel moedwillig een groot SPOF, ook bemoeilijkt het onderhoud.

De laatste jaren is toch echt gebleken dat UPS'n vaak de onbetrouwbaarste factor zijn in het hele verhaal.

Randy ten Have, 18 september 2009 11:19 am

Mee eens Paul. Dan heb ik liever nog een tweede break-feed, rechtstreeks uit het net.

Ronald Voermans, 18 september 2009 11:24 am

Het UPS-systeem is natuurlijk wel N+1 opgebouwd. Onderhoud is geen probleem. We kunnen elke UPS onafhankelijk uit het systeem halen om onderhoud te plegen waardoor de rest van het systeem gewoon door blijft draaien.

Tududud, 18 september 2009 11:32 am

Wat bedoel je te zeggen dat het UPS systeem N+1 opgebouwd is? Klopt het artikel niet of snap ik het niet goed.

En met 'uit het systeem halen' bedoel je in by-pass zetten? Dan is je dienst dus niet beveiligt.

Dit zelfde geld als er een batterij test uitgevoerd zou moeten worden.

Enlighten me :)

Ronald Voermans, 18 september 2009 11:41 am

Ik bedoel hiermee dat we 1 systeem van meerdere (N+1) UPS-en hebben; dit betekent dat er 1 UPS kan uitvallen zonder dat hiermee het totale noodstroomsysteem zal falen. Elke UPS kunnen we afzonderlijk in 'bypass' zetten terwijl het volledige noodstroomsysteem op de overige N UPS-en door blijft draaien.

Duidelijk?

Tududud, 18 september 2009 11:48 am

Kijk, dat maakt het een stuk duidelijker :) Denk ook dat als het zo uitgelegt is een hoop potentiele klanten zich een stuk veiliger voelen.

Bedankt voor je uitleg

Marco, 18 september 2009 3:06 pm

Wel een nadeel dat een paal zo in de weg staat voor een rij kasten.

Overigens gaat het op bij N-UPS-en, zeker als het opgenomen vermogen zodanig laag is, dat er toch nog steeds een N+1 situatie is.

Peter-s, 19 september 2009 3:34 pm

Wie controleerd het paspoort van de klant, komt er als je toegang wilt iemand van Global-e langs?

Ronald Voermans, 19 september 2009 9:08 pm

Peter-s: Ja, op het moment dat er een klant toegang wil tot het DC is er iemand van Global-e Datacenter aanwezig!

Bart, 20 september 2009 5:51 pm

Ook om 03:20 op zondagmorgen?

Ronald Voermans, 23 september 2009 8:40 am

Bart: ook op 03:20 op zondagmorgen. Zelfs op eerste kerstdag!

Adri van Tilburg, 14 oktober 2009 4:52 pm

Ronald,

Tijd terug hebben we op een toch erg leuke manier in contact gestaan. Onze wegen zijn gescheiden door mijn keuze destijds.

Ik vind dat er bijzonder goed werk is verricht en dat er bijzonder veel mooie dingen zijn neergezet. Ga zo door.


Groetjes,


Adri van Tilburg
Online Backup Server

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.