Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

FCC-voorzitter pleit voor vrij en open internet

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 22 september 2009 08:04 uur

Internetproviders mogen geen content of toepassingen blokkeren en ze moeten transparant zijn over hun netwerkbeheer. Die boodschap sprak Julius Genachowski, voorzitter van de Amerikaanse telecomautoriteit FCC, maandag uit.

De Federal Communication Commission hanteert vier basisbeginselen om het internet vrij en open te houden, vertelde Genachowski. Alle regels en besluiten van de FCC zouden aan de criteria van deze vier beginselen voldoen.

De vier basisbeginselen bestaan uit de eis dat de consument toegang moet kunnen hebben tot wettige informatie, applicaties en diensten van zijn keuze. Ook moeten consumenten geen apparaten aan het netwerk verbinden die schade kunnen aanrichten.

In de toespraak van maandag heeft Genachowski voorgesteld om nog twee nieuwe beginselen toe te voegen. De eerste moet verhinderen dat internetproviders bepaalde content of toepassingen op internet blokkeren. Tegelijkertijd dienen ze te zorgen voor een redelijk en transparant netwerkbeheer, vindt de FCC-voorzitter.

“Het is voor het functioneren van het internet van groot belang dat we die principes bewaken. Want internet is een buitengewoon platform voor innovatie, werkgelegenheid, investeringen en kansen.”

Officieel
Genachowski wil deze twee nieuwe beginselen tijdens de volgende FCC-bijeenkomst in oktober gaan bespreken zodat ze via de Notice of Proposed Rulemaking (NPRM) officieel ingevoerd kunnen worden.

De FCC-voorzitter wil hiervoor feedback verzamelen over de vraag in hoeverre netwerkbeheer inzichtelijk gemaakt kan worden. Ook wil hij weten welke informatie breedbandproviders over hun netwerkbeheer zouden moeten melden en hoe ze omgaan met verschillende platformen, waaronder mobiele internetdiensten. Om de inhoudelijke discussie op te gang te brengen, is de site openinternet.gov opgezet.

Stef, 22 september 2009 10:07 am

Toevallig! Ik had er gisterochtend een artikel over geschreven, met betrekking tot CDN's:

http://jet-stream.nl/blog/2009/09/cdns-and-net-neutrality/

Wilfried Dudink, 22 september 2009 8:56 pm

Leuk stuk Stef.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.