Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Minder nieuwe domeinnamen door recessie

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 23 september 2009 08:03 uur

VeriSignAls het met de economie minder goed gaat, worden er ook minder domeinnamen geregistreerd. In een jaar tijd is het aantal nieuw geregistreerde domeinnamen met 15 procent afgenomen.

Volgens een nieuw rapport van VeriSign (pdf) zijn er in het tweede kwartaal van 2009 circa negen miljoen domeinen nieuw geregistreerd. Vergeleken met het eerste kwartaal van dit jaar is dat een afname van 14 procent. En ten opzichte van het tweede kwartaal van 2008 is dat zelfs 15 procent minder.

Als oorzaken van de afgenomen vraag naar domeinnamen, noemt VeriSign onder meer de afgezwakte economie. Maar voor een deel is het ook een trend die elk tweede kwartaal te zien is. Wel merkt VeriSign op dat de vraag naar country code domeinnamen aanmerkelijk lager is geweest in het tweede kwartaal dan de vraag naar generieke domeinnamen.

In de periode van april tot en met juli werden er 74,4 miljoen domeinnamen vastgelegd. Dat is een stijging van 14 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Wereldwijd zijn er nu ruim 240 ccTLD’s, maar tweederde van de nieuwe domeinnamen wordt onder de populairste tien ccTLD’s geregistreerd.

Op de lijst met populairste ccTLD’s staat China bovenaan, direct gevolgd door Duitsland. Daarna volgen respectievelijk Groot-BrittanniĆ« en Nederland (zie onderstaande tabel).

Op de algemene lijst van meest geregistreerde domeinnamen staat .com nog met kop en schouders aan kop. De extensie .com wordt in populariteit gevolgd door .cn. Het Duiste domein .de staat op de derde plaats en de Nederlandse tld staat op de achtste plaats, nog voor .eu en .biz.

cctld-q2-2009

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.