Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Internetpiraten van het internet verbannen’

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 2 november 2007 09:24 uur

P2P NetwerkJohn Lovelock van FAST, een Britse collega van Tim Kuik, stelt in een interview met ZDnet, dat hij een andere aanpak wil van internetpiraterij, waarbij internetpiraten door hun provider worden afgesloten.

Op dit moment moet er eerst een rechtszaak moeten worden aangespannen om de identiteit van de internetpiraat te achterhalen en daarna nog een rechtszaak om een schadevergoeding op deze te verhalen. Lovelock zou liever zien dat providers op basis van bewijzen van FAST, internetpiraten afsluiten en ze daarna bij geen enkele provider meer een internet abonnement kunnen krijgen.

Op de vraag of zijn plan geen burgerrechten schendt, antwoordde Lovelock:

Als iemand geen autoverzekering kan krijgen, dan is dat omdat het bewezen is dat die persoon een gevaar op de weg is. Zo kunnen we van een downloader aantonen dat hij schade toebrengt aan onze sector.

De uitspraak toont het kromme denken aan van Lovelock en zijn collega’s. Allereerst wordt iemand die een gevaar op de weg is zijn rijbewijs ontnomen, dat wordt gedaan door de rechter en niet door een onderonsje van een aantal marktpartijen. Daarnaast brengt iemand die een gevaar op de weg is, de (fysieke) veiligheid van anderen in gevaar. In iedergeval laat dit weer pijnlijk zien, dat de “creatieve industrie” niks op heeft met burgerrechten.

rob, 2 november 2007 10:24 am

" Als iemand geen autoverzekering kan krijgen, dan is dat omdat het bewezen is dat die persoon een gevaar op de weg is. Zo kunnen we van een downloader aantonen dat hij schade toebrengt aan onze sector."

Dit gaat in Nederland niet op, er is in 200X ( weet het exacte jaartal niet meer ) Een convenant gesloten op aandringen van minist vws door een aantal van de grotere verzeker maatschapijen, waarin afgesproken is dat een nederlands burger in iedergeval recht heeft op een minimale wa verzekering, als andere verzeker maatschapijen deze weren is de laatste verzeker maatschpij verplicht de klant weer toe te laten. dit is o.a. gedaan om dat ze anders toch wel zonder verzekering de weg op gaan.

Je zou kunnen zegen dat bovenstaand ook van toepassing zou kunnen zijn op internet toegang. Internet is niet meer weg te denken uit onze maatschapij. veel overheids gerelateerde zaken zoals belasting aangifte, en ook steeds meer gemeente gerelateerde zaken kan binnenkort alleen nog maar via internet.

peter, 2 november 2007 10:42 am

"Lovelock zou liever zien dat providers op basis van bewijzen van FAST"

En het machtsspel gaat weer verder, wie zegt dat de gegevens van fast (en in nederland eventueel brein) betrouwbaar zijn?
als er één ding is wat deze organisaties bewezen hebben, is dat gegevens en feiten verdraaien een dagelijkse bezigheid van hun is.

zulke organisaties stellen zich op als zijnde boven het rechtssysteem verheven te zijn, en dat is juist een gevaar.

met andere woorden ze willen acties op de meest extreme manier uitgevoerd zien zonder rekening te houden met iemands burgelijke rechten.

lekker fijn

Remon, 2 november 2007 10:46 am

GSM operators hebben overigens wel zo'n blacklist voor wanbetalers en dergelijke. Moet voor ISPs dus ook op te zetten zijn (lijkt me).

nilsko, 2 november 2007 12:52 pm

Afsluiting op basis van algemene voorwaarden (in het geval van wanbetaling) is een ander facet. Daarmee benadeel je direct de leverancier van de dienst (in dat geval de GSM provider) In het geval van afsluiting doordat de gebruiker auteursrechtelijk beschermd materiaal download, benadeel je de ISP niet, maar de houder van het beschermd materiaal (althans in zijn optiek). Maar het wordt tijd dat de entertainment industrie eens een ander businessmodel gaat toepassen in plaats van het in stand houden van een hele lange strijkstok tussen muzikant en consument, waar dit probleem gedeeltelijk door veroorzaakt wordt en daarmee dus de hoge prijzen van CD's en DVD's etc..

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.