Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

T-Systems en Intel ontwikkelen datacenter van de toekomst

  • Door
  • Randy ten Have
  • geplaatst op
  • 23 september 2009 08:01 uur

T-Systems en Intel hebben in München DataCenter 2020 geopend. Beide bedrijven gaan in het Euroindustriepark in de Beierse hoofdstad gezamenlijk onderzoeken wat de beste condities zijn voor een groen datacenter. De eerste resultaten van dit onderzoek zijn nog dit jaar te verwachten. Deze vormen de basis voor verbeteringen aan nieuwe en bestaande datacenters.

Intel en T-Systems: Datacentrum van de toekomst

“Dit is het eerste en enige wereldwijde project dat volledig is gericht op energie-efficiëntie in datacenters”, zegt Olaf Heyden, Head of ICT Operations bij T-Systems. “Aangezien het energieverbruik van datacenters wereldwijd toeneemt, zal onze analyse een kernrol vervullen bij het terugdringen van CO2-uitstoot en het verlagen van kosten. Aangezien de bescherming van het milieu ons allen aangaat, zullen we de resultaten van ons onderzoek online publiceren.”

Christian Morales, vicepresident Sales and Marketing Group en general manager EMEA bij Intel Corporation: “In een datacenter kunnen de jaarlijkse kosten voor energie en koeling even hoog zijn als de investeringen in IT-infrastructuur. Het door T-Systems en Intel geopende DataCenter 2020 onderzoekt en analyseert de sleutelfactoren die van invloed zijn op de totale kosten van een datacenter. Het doel van ons gezamenlijk onderzoek is het ontwerpen van een plan voor de ontwikkeling, bouw en exploitatie van het datacenter van de toekomst.”

Belangrijke onderdelen van DataCenter 2020 zijn een plafond dat in hoogte verstelbaar is van 2,5 naar 3,7 meter en een rookgenerator die de luchtstromen zichtbaar maakt. De testruimte van ongeveer 70 vierkante meter en de serverruimte met ongeveer dezelfde oppervlakte zijn gevestigd in het T-Systems-datacenter. Intel levert circa 180 servers voor het project terwijl T-Systems de benodigde infrastructuur verzorgt. Van beide bedrijven zijn zo’n tien medewerkers betrokken bij het analyseren van de interactie tussen de verschillende componenten in het datacenter. Daarbij gaat het om totaalinzicht in alle aspecten van energie, variërend van servers en koeling tot oppervlakte, plafondhoogte en watercircuit. T-Systems investeert alleen al enkele miljoenen in het project.

T-Systems en Intel verwachten belangrijke resultaten te boeken en hun bevindingen ook te implementeren in de eigen datacenters. Een van de doelen is om een optimaal energieverbruik (power usage effectiveness of PUE) van 1.3 in nieuwe datacenters te behalen. Deze waarde is de ratio tussen het totale energieverbruik en puur computergebruik. De huidige PUE-waarden voor nieuwe datacenters met luchtkoeling variëren tussen 1.7 en 1.8.

Meer informatie over het initiatief is te vinden op www.datacenter2020.de.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

De jaarcijfers bekeken: Hostway
nachnahme kreditkarte zahlen: Den perfekte basis-tee for mig er i viscose(blanding), falder tungt og løst, er tynd, har bådu...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!