Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

DNS.BE introduceert IDN .be-domeinnamen in 2008

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 13 november 2007 07:39 uur

DNS.BEDNS.BE directeur Marc Van Wesemael heeft bekend gemaakt dat in de eerste helft van 2008 IDN .be-domeinnamen worden geïntroduceerd, waarmee het bijvoorbeeld mogelijk wordt om domeinnamen als nestlé.be of belgië.be te registreren, zo meldt datanews.

Geen vreemde tekens
Het gaat overigens niet mogelijk worden om allerlei “vreemde tekens” te gebruiken in een .be-domeinnaam, in eerste instantie zal er een beperking gelden tot alle karakters en tekens die voorkomen in de Nederlandse, Franse en Duitse taal.

Automatische vertaling
België is niet het eerste land waar IDN-domeinnamen kunnen worden geregistreerd, maar België heeft wel iets nieuws, zo stelt DNS.BE directeur Marc Van Wesemael:

In die landen heeft men op een bepaald moment gezegd: doe maar. Maar alle geïnteresseerden moesten eerst zelf wel de vertaling maken naar de bestaande software. Concreet betekende dit eigenlijk dat er nieuwe software nodig was om het adres te kunnen lezen. In België zorgt dns zelf voor de vertaling van de domeinnaam naar het IP-adres. We baseren ons daarvoor op het vertaalsysteem van de IETF.

Geen IDN .nl-domeinnamen
In Nederland is op advies van het DomeinnaamDebat 2006, besloten besloten om géén IDN .nl-domeinnamen in te voeren. Ik denk dat het voor België ook logischer is, gezien er in de Franse taal veel meer gebruik wordt gemaakt van diakritische tekens.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.