Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

“Glasvezel niet interessant voor thuis”

  • Door
  • Andrew Passon
  • geplaatst op
  • 15 november 2007 07:27 uur

“Glasvezel niet interessant voor thuis”Glasvezel is niet interessant voor thuis, zolang de meerwaarde beperkt is en de kosten aanzienlijker hoger zijn, zo blijkt uit een promotieonderzoek aan de Universiteit Utrecht.

Onderzoekster Karianne Vermaas verwacht niet dat consumenten snel zullen overstappen op deze snellere vorm van internet, dit zou vooral te maken hebben met de extra kosten die dit met zich mee brengt.

Vermaas stelt dat voor consumenten het verschil tussen Glasvezel en de huidige DSL en Kabel verbindingen nog niet groot genoeg is om deze te verleiden om over te stappen:

Nieuwe internetdiensten zouden de acceptatie van glasvezel wel kunnen verhogen, maar in het verleden is gebleken dat een enkele toepassing of dienst geen doorslaggevende reden voor de consument is om over te stappen naar bijvoorbeeld ADSL of kabel.

De overstap van internet via de analoge telefoonlijn naar DSL en Kabel heeft lang geduurd en duurt eigenlijk nog altijd voort. Deze overstap is makkelijker geweest voor de consument omdat naast meer snelheid en een betaalbaar tarief dit tevens betekende dat deze ‘altijd online’ kan zijn. Verder kunnen veel consumenten, die wel willen overstappen op glasvezel, dit nog niet doen omdat er nog geen glasvezel leverbaar is in hun gebied.

Karianne Vermaas promoveert op haar Proefschrift: ‘Fast diffusion and broadening use: A research on residential adoption and usage of broadband internet in the Netherlands between 2001 and 2005’ (Snelle diffusie en breder gebruik: Een onderzoek naar residentiele adoptie en gebruik van breedband in Nederland tussen 2001 en 2005).

Victor van Zuydewijn, 15 november 2007 8:43 am

Hmm, ben net van plan om eens over te stappen, die kabel ligt er nu toch. Zoveel duurder is het trouwens ook niet. 20mb incl tv voor 33e in de maand. :)

Arjan Bijnen, 15 november 2007 9:58 am

Blijzat zijn er tal van gemeentes in Nederland die er anders over denken als deze "antie technologische ontwikkeling onderzoekers". Voor verschillende gemeentes is het juist erg interesant om te inversteren in glasvezel (belastingsvoordelen).

Daarnaast kunnen de gemeentes (net als vroeger met gwl) het internet in eigen beheer houden waarmee op termijn extra inkomsten voor de gemeente geschepen wordt.

In Eindhoven spelen ze erg goed in op de vraag naar glasvezel. Momenteel is slechts een deel nog maar voorzien maar naar planning zal in 2010 geheel Eindhoven gebruik kunnen maken van pakketten zoals deze:

100 Mbps Internet, Radio en Televisie én Vaste Telefonie 24 uur per dag onbeperkt bellen met vaste nummers in Nederland
39,95 + 13,95 + 13,49 = 67,40 - 6,89 korting = € 60,50 per maand

Daarnaast is het bij Ons Net Eindhoven mogelijk om IP-Ranges te bestellen wat het interesant maakt om ook buiten een DC minder belangrijke servers te stallen.

Mij is bekend dat ook Gemeente Almere binnen nu en enkele jaren volledig voorzien zal zijn van een groot glasvezel netwerk. Naar mijn mening lopen deze 2 steden, mede gezien het formaat, ernstig voor op andere steden.

Wido, 15 november 2007 10:30 am

Arjan, dat ben jij, jij vind IP-ranges e.d. interessant, maar jouw buurman ook?

Nee, die wil graag internetten op redelijke snelheid, filmpjes op YouTube kijken en zijn dochter wil graag op Hyves rond hangen. Of dat nu over koper of glas gaat zal ze een zorg wezen.

Maar zoals jij aangeeft, wanneer het goedkoper wordt, dan gaat men ineens overstappen.

Ook nog eens als er een mooie, simpele box bij zit waar radio + tv uit komt en dan ook nog eens storingsvrije radio, nooit meer antennes die storen en honderden, danwel duizenden radio stations toch je beschikking.

Ik denk ook dat ze wel gelijk heeft, zolang glasvezel niets meer bied dan alleen sneller internet, dan zie ik de mensen nog niet zo snel overstappen.

Bob O., 15 november 2007 2:41 pm

Ik kan me herrinneren dat ene Bill G. ook dacht dat ISDN in ieder huis de heilige graal was.

t.bloo, 15 november 2007 10:11 pm

wij hadden thuis dat 'mooie' glasvezel, maar bij de eerste prijsverhoging snel overgegaan naar het veel goedkopere adsl

Andrew Passon, 16 november 2007 8:12 pm

Glasvezel is duurder, maar de voordelen;

- Geen last van overbooking
- Snelheid is altijd gegarandeerd
- Upload- en Downloadsnelheid gelijk
- Klaar voor de toekomst

Spreken me heel erg aan.

Paul, 17 november 2007 6:11 pm

Geen last van overbooking, dus jij denkt dat ze voor 1000 klanten met 100 mbit 100 gigabit vanuit de wijkcentrale hebben liggen?

Think again. Hoe populairder het word, hoe matiger de kwaliteit zal worden

Andrew Passon, 17 november 2007 10:36 pm

Paul, daar heb je gelijk in en dat punt klopt daarom ook niet helemaal. Nog altijd genoeg voordelen over, zeker omdat ik nog lang niet alles heb genoemd. Van mij mogen ze daarom gerust beginnen met graven hier!

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.