Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Filesharing verplaatst zich naar file-hosting websites

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 12 oktober 2009 08:03 uur

RapidShareNu Bittorrent websites zoals The Pirate Bay worden opgejaagd door piraterij bestrijders, zijn filesharers op zoek naar andere manieren om bestanden uit te wisselen. Volgens anti-piraterij softwaremaker V.I. Labs. verplaatst filesharing zich telkens meer in de richting van file-hosting websites, meldt Computerworld.

File-hosting websites zoals RapidShare, Megaupload en Hotfile maken het eenvoudig en anoniem mogelijk om grote bestanden te uploaden en te verspreiden. Links naar de geĆ¼ploade bestanden worden veelal via instant messaging en socialenetwerksites zoals Twitter verspreid.

Downloaden vanaf deze websites is gratis, maar heeft beperkingen, zoals een maximale hoeveelheid data per dag, wachttijden voor dat een download start en een beperkte downloadsnelheid. Wie zonder beperkingen wil downloaden vanaf file-hosting websites moet de portemonnee trekken. Bij Rapidshare betaal je $6.95 voor 30 dagen premium-toegang.

Eerder gaf Rapidshare tegenover de The New York Times aan dat er via hun dienst 10 Petabyte (= 10.000.000 Gigabyte) aan bestanden is opgeslagen. Deze bestanden worden op ieder willekeurig moment van de dag door zo’n 3 miljoen internetters gedownload.

Dat file-hosting websites zoals Rapidshare populair zijn blijkt ook uit de statistieken van Alexa. Rapidshare heeft een dagelijks bereik van 3% van alle internetters. Volgens Alexa is het wereldwijd gezien de #17 populairste website en in Egypte, Bangladesh, Turkije, Iran en Pakistan staat Rapidshare zelfs in de top 10 populairste websites. Netwerk-monitoring bedrijf Ipoque stelt zelfs dat Rapidshare goed is voor 5% van het wereldwijde dataverkeer.

Sebastiaan, 12 oktober 2009 10:26 am

Alleen al vanwege die oh zo irritante wachttijd van Rapidshare ben ik eerder geneigd te betalen voor het origineel.

Je hebt een website waar je eBooks kan downloaden (zal ik niet bij naam noemen). Maar meestal is dat via Rapidshare, en zie ik er maar vanaf omdat je anders meer werk moet verzetten dan leuk is.

Overigens doe ik de meeste boeken daarna gewoon kopen, en gebruik ik de pdf alleen om een indruk te krijgen wat ik kan verwachten ;)

Bento, 12 oktober 2009 12:02 pm

Dit is al een jaar of 4 zo. Middels een downloadmanager en een "premium" account heb je geen gezeur van seeders enz. Zonder de warez waren Rapidshare ed. 50x zo klein als ze nu zijn.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.