Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Hoe belangrijk vindt de overheid IPv6?

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 15 oktober 2009 08:05 uur

Noodklok geluid over IPv6ENISA (de European Network and Information Security Agency) heeft als eerste EU-agentschap haar website via IPv6 bereikbaar gemaakt. Dat is uiteraard goed nieuws, maar tegelijkertijd ook slecht nieuws, de website van de Europese Unie zelf en de websites van alle andere EU-agentschappen zijn blijkbaar nog steeds niet IPv6-ready. Dat is op zich vreemd, want er is zelfs een European Commission IPv6-Taskforce, die de adoptie van IPv6 moet bevorderen.

In Nederland lijkt de situatie niet veel anders. De IPv6-Taskforce wordt door het Ministerie van Economische Zaken gefinancierd, maar tegelijkertijd is de eigen website van het ministerie (ez.nl) niet via IPv6 bereikbaar. Ook de websites van onder meer de Tweede Kamer, Regering, Postbus 51, OPTA en verschillende andere ministeries zijn eveneens niet via IPv6 bereikbaar. Woordvoerder van het Ministerie van Economische Zaken Edwin van Scherrenburg laat hierover in een reactie tegenover ISPam.nl weten:

We zijn op dit moment druk in gesprek –zowel intern als met de andere departementen– om alle departementen IPv6 ready te maken. Dit wordt gestructureerd aangepakt en doel is dat de rijksoverheid een voorbeeldrol bij de introductie van IPv6 gaat spelen, zoals we ook de lead hebben genomen voor de taskforce.

Over de exacte planning kan Scherrenburg nog weinig zeggen, behalve dat het zover is, ruim voor dat de IPv4-adressen op zijn.

George, 15 oktober 2009 9:36 am

De uitrol van native IPv6 (XS4All) ADSL verbindingen wordt tegengehouden door de aftapverplichting van diezelfde overheid. Er zijn nog geen systemen beschikbaar.

R.Harmsen, 15 oktober 2009 3:44 pm

Het wordt de hoogste tijd dat de overheid er voor gaat zorgen dat de aftapverplichting (tijdelijk) verlicht wordt, zodat native IPv6 (xs4all) uitgerold kan worden

Jeeves_, 15 oktober 2009 4:25 pm

Ehm. De overheid zegt niets over dat tappen. xs4all kiest ervoor om niet verder te gaan met ipv6 omdat *zij* het niet kunnen tappen. Als tappen echt zo'n groot probleem zou zijn zouden we van de wet nog geen v6 mogen doen.

xs4all loopt verder trouwens helemaal voorop met ipv6 hoor! (kuch :))

marks@highway:~$ dig +short www.xs4all.nl AAAA
marks@highway:~$

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.