Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Sun bouwt datacentrum in Japanse kolenmijn

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 19 november 2007 08:01 uur

SUN bouwt datacentrum in kolenmijn met SUN blackbox containersSun gaat samen met een groep van andere bedrijven een datacentrum bouwen in een Japanse kolenmijn. Het datacentrum gaat worden gebouwd op basis van 30 Sun Blackbox containers.

Het belangrijkste voordeel dat het datacentrum zal hebben is dat op 100 meter onder de grond het datacentrum gratis gekoeld kan worden met behulp van het grondwater dat een constante temperatuur van 15 graden Celcius heeft, zo schrijft Techworld. Wanneer alle 30.000 cores (servers) van het datacentrum zijn ingeschakeld bekent dat een besparing van maar liefst 9 miljoen dollar aan stroomkosten per jaar op de koeling.

Ook heeft het datacentrum als voordeel dat het door zijn ligging goed beschermd is tegen inbraak en terrorische aanslagen. Daarnaast is een Sun Blackbox bestand tegen aardbevingen met een kracht tot 6.7 op de schaal van Richter, wat geen overbodige luxe is in Japan dat in 1983 voor het laatst door een dergelijk zware aardbeving werd getroffen.

Remon, 19 november 2007 10:40 am

De vraag is dan alleen nog maar, of de mijn zelf bestand is tegen een aardbeving. Je blijft in dit geval toch gevaar lopen ivm instorting lijkt me.

Martijn, 19 november 2007 10:46 am

En nu maar hopen dat het opwarmen van het grondwater geen nadelige gevolgen heeft voor het milieu. Ik kan me voorstellen dat 30 van die containers namelijk behoorlijk wat warmte genereren.

AlexanderOnline, 19 november 2007 10:40 pm

Ja! Er is hoop voor z-Limburg!

B. Zandbergen, 20 november 2007 9:01 am

Martijn wees daar maar niet bang voor. Er is niet echt sprake van "grondwater" in een mijn. Regen die op de berg terecht komt doet er jaren over om door het gesteente heen te sijpelen. Dat water wordt normaal naar buiten afgevoerd en wordt nu dus ook gebruikt voor koeling. Verder is er een constante temperatuur van rond de 8 graden in de meeste mijnen, zelfs als het buiten vriest. Men zal zich eerder zorgen maken over het droog houden van de containers omdat er vaak een relatieve luchtvochtigheid van 100% is.

AlexanderOnline, 20 november 2007 10:22 am

Er is nu inderdaad een constante temperatuur. Maar wanneer 30000 cores staan te stampen denk ik dat het wel eens een stuk warmer kan worden, en de vraag is of de temp dan ook constant blijft. Maargoed het zal wel uitgezocht zijn.

B. Zandbergen, 20 november 2007 10:48 am

Er is ook ventilatie in de schachten, en als de cores gekoeld worden met water zal de lucht ook minder opwarmen.

Arjan Bijnen, 21 november 2007 5:46 pm

Heeft Sun soms een inversteerder gevonden hiervoor? Al Qaeda leden voelen zich schijnbaar ook erg prettig in dergelijke grotten ;)

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.