Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Heemskerk wil discussie over netneutraliteit

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 14 oktober 2009 08:03 uur

Mag Apple zomaar applicaties zoals Skype van zijn netwerk weren? Wie bepaalt wat er op een netwerk mag gebeuren? Deze en andere kwesties zullen aan bod komen tijdens een themamiddag die het ministerie van Economische Zaken en het onderzoeksprogramma Next Generation Infrastructures binnenkort organiseert over netneutraliteit.

Volgens het ministerie zijn vraagstukken over het management van het dataverkeer steeds actueler omdat het gebruik van elektronische netwerken blijft stijgen. Overigens speelt deze discussie niet alleen in Nederland, zo stelt het ministerie van Economische Zaken. Ook in Europa is netneutraliteit vanwege de behandeling van het New Regulatory Framework (NRF), oftewel de herziening van de telecom regelgeving, onderwerp van discussie.

Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken heeft namens Nederland al zijn steun toegezegd aan de Europese Commissie (EC) in het initiatief om telecomoperators te verplichten transparant te maken welke gebruiksbeperkingen er gelden. Ook steunt Heemskerk de EC om kwaliteitseisen aan telecomoperators te stellen als de markt niet goed blijkt te werken.

De themamiddag is bedoeld voor een breed publiek ‘zodat alle argumenten boven tafel komen’. Naast marktpartijen worden kamerleden, beleidsmakers uit andere landen en onafhankelijke experts uitgenodigd.

De themamiddag wordt op 5 november vanaf 13 uur gehouden in Den Haag. De middag wordt gegeven in samenwerking met de Next Generation Infrastructures, een onderzoeksprogramma dat de publieke belangen die spelen bij allerlei typen infrastructuren onderzoekt. Belangstellenden kunnen zich nog tot 30 oktober voor de themamiddag opgeven.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.