Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Is er veel veranderd in 10 jaar? (column)

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 15 oktober 2009 08:01 uur

EvolutieTer voorbereiding op een presentatie over klanttevredenheid dook ik afgelopen weekend in mijn papieren archief op zoek naar cijfers. Mijn oog viel daarbij op een aantal rapporten over de zakelijke markt eind jaren 90.

Die vond ik nog steeds interessant. Niet omdat ik precies wil weten waar we toen stonden, maar wel omdat sommige issues me zo bekend voorkomen. En natuurlijk is het leuk om te lezen dat in 1997 72% van de werkplekken een pc had en maar liefst 20% van alle werkplekken beschikte over een internetaansluiting. Nederland was daarmee koploper in Europa!

Vanaf 1999 stapten kantoren massaal over van inbelverbindingen naar vaste verbindingen of breedband abonnementen. Bedrijven gingen zo van incidenteel online naar 24/7 online. Je ziet dan ook tussen 1999 en eind 2000 het aantal werkplekken met internet toenemen van 40% naar bijna 60%. In diezelfde periode komt eveneens de enorme groei van hostingdiensten op gang. Het aantal bedrijven met een eigen website verdubbelt in amper 2 jaar tijd.

Met deze indrukwekkende groeicijfers kwamen er vragen, die ik nog steeds hoor. Zo lees ik op de voorkant van een rapport uit 2000 “hoeveel is de omzet in deze branche” en “wat is ons marktaandeel”. In een presentatie gemaakt voor het ministerie van Economische Zaken schrijven de onderzoekers, dat er erg veel aanbieders in deze markt zijn. Hoeveel bedrijven er geld verdienden met de websites maken, onderhouden, hosten en dergelijke was niet te achterhalen. Wel berekende men dat er per domein gemiddeld 9 e-mailadressen waren. Ik heb geen idee hoe of waarom dat onderzocht is, maar ik weet zeker dat dat nu hoger ligt.

De beperking in aantal adressen was eind jaren 90 trouwens iets dat vaak voorkwam. Het was ook een regelmatig gehoorde reden om van provider te wisselen. De hoofdreden voor een wisseling was overigens de slechte dienstverlening al dan niet in combinatie met te hoge prijzen.

De markt voor hostingdiensten is sinds 2000 alleen maar meer en harder gegroeid. Hosters hebben inmiddels concurrentie uit het buitenland of doen zelf zaken over de grens. Andere ontwikkeling is natuurlijk, dat het niet meer uitsluitend bedrijven maar ook consumenten zijn die hostingdiensten afnemen. Als ik anno 2009 kijk waarom een klant van hoster wisselt is ontevredenheid over de dienstverlening nog steeds de meest gehoorde reden. Wat dat betreft is er na 10 jaren nog steeds ruimte voor verbetering.

ISPam.nl Job board

patrick, 15 oktober 2009 2:23 pm

"Als ik anno 2009 kijk waarom een klant van hoster wisselt is ontevredenheid over de dienstverlening nog steeds de meest gehoorde reden. Wat dat betreft is er na 10 jaren nog steeds ruimte voor verbetering."

Helaas kun je ook de conclusie trekken dat men voor een paar centen op de eerste rang willen zitten; en dat voor 75 cent per maand echt geen technisch team tot je beschikking zal staan; vaak gaat het om mensen die weglopen nadat ze hun ticket niet binnen 30 minuten is beantwoord of er enige downtime buiten de host om is geweest. Een ander veelste vaak gehoorde kreet is dat men wel begrijpt dat er problemen kunnen zijn maar dat de communicatie vanuit de host bar slecht is. Waar ik me als webhost is meest aan erger ? conculega's die proberen klanten vast te houden op het moment dat ze al hebben besloten om te vertrekken door ze tegen te werken bij domein verhuizingen.

Rashid Niamat, 16 oktober 2009 8:52 am

Patrick,

slechte communicatie is een belangrijk punt.
Als je hosting of access ziet als een keten dan gaat het om klant provider netwerkbeheerder en/of registry. Tussen die partijen kan heel wat mis gaan weten we. Ik kom hier in een volgende bijdrage nog op terug.

patrick, 16 oktober 2009 8:58 am

Rashid;

Uiteraard, een ketting is zo sterk als de zwakste schakel, maar buiten dat, ik hoor vaker dan niet dat sommige vaak klanten helemaal niet op de hoogte brengen, of dit pas doen als de hele klanten kring dreigt op te stappen. Al is de hosting markt niet de eenige die hier last van lijken te hebben, DSB iemand ?

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...