Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Provider Edutel over op DNSSEC

  • Door
  • Randy ten Have
  • geplaatst op
  • 16 oktober 2009 08:03 uur

EdutelEdutel B.V. uit Eindhoven is als eerste commerciële provider overgestapt op DNSSEC. Door deze aanpassing in de DNS servers kunnen zij klanten extra veiligheid bieden wanneer zij een domein bezoeken dat deze beveiliging accepteert. Dit geldt nu onder andere voor alle .org-domeinen.

De afgelopen tijd zijn er een aantal nieuwe aanvalsvormen ontwikkeld om het DNS systeem te omzeilen, waardoor verkeer voor bijvoorbeeld een bank niet op de normale website van deze bank uitkomt, maar op een namaak website. Via deze namaak websites proberen criminelen inloggegevens en andere persoonsgegevens van nietsvermoedende gebruikers te achterhalen. Met DNSSEC worden dit soort aanvallen op DNS niveau afgevangen.

In de afgelopen week zijn de DNS cache servers van Edutel geruisloos en succesvol vervangen. Na vervanging en vernieuwing van de hardware draaien de servers weer optimaal en zijn ze klaar voor een veiligere toekomst op het internet. Het is nu wachten tot andere TLD’s DNSSEC gaan invoeren om de hele chain veilig te maken. EURid heeft aangekondigd dit in december tegaan doen. Educase is ook bezig met de implementatie voor de .edu-domeinen. In Nederland heeft de SIDN testen uitgevoerd op de ENUM-zone. De verdere implementatie op het .nl-domein is echter een half jaar uitgesteld.

De redactie van ISPam.nl legde de vraag “Waarom nu al DNSSEC implementeren, als veel zones dit nog niet ondersteunen?” voor. “Net zoals met IPv6 moeten er een aantal touwtrekkers zijn in de gemeenschap. Daar wij graag mee willen werken om het internet veiliger te maken voor consumenten, is er besloten om als een van de eerste ISP’s in Nederland DNSSEC te implementeren op onze resolvers zodat onze klanten al profiteren van een extra beveiligingslaag als een domein gebruik maakt van DNSSEC.”, zo laat Jeroen van Duuren (Information Security Officer) van Edutel weten. “Op deze manier hopen we, net zoals SURFnet, om andere providers te stimuleren ook DNSSEC te implementeren. In onze ogen is DNSSEC in deze tijd met de nieuwe aanvalsvormen op het DNS systeem een must.”

Hetty, 15 februari 2012 3:49 pm

Thinking like that shows an exerpt at work

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.