Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Bedrijven worstelen internationaal met bewaarplicht

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 16 oktober 2009 08:04 uur

Een topman binnen Microsoft heeft opgeroepen om de regels voor de opslag van internetgegevens internationaal gelijk af te stemmen. De wirwar aan nationale regels maakt het moeilijk om internationaal diensten aan te bieden.

Volgens Brad Smith, senior vice-president bij Microsoft, zijn de regels rond ‘het vrije verkeer van elektronische gegevens over de hele wereld aan een revisie toe’.

“Er zijn duizenden datacentra over de hele wereld. Veel technologische bedrijven, waaronder Microsoft, IBM en Yahoo, hebben enorme datacentra om diensten via internet aan te bieden en moeten allerlei gegevens opslaan”, zo zei hij volgens de BBC tijdens het Global Services Conference in de Verenigde Staten.

Maar de regels voor de opslag van internetgegevens verschillen sterk van land tot land. Als die verschillen groot zijn, wordt het heel moeilijk om een datacentrum in een land te plaatsen en diensten aan consumenten in een ander land te leveren, aldus Smith.

De Microsoft-topman dringt daarom aan op vereenvoudiging van de regels van het ‘moeras’ aan wetgeving waaraan de dienstenleveranciers gebonden zijn. Een woordvoerder van het Britse bedrijf Origins Storage herkent het probleem dat Smith aanstipt. “Niet alleen verschillen de normen tussen landen, ook hangt het binnen één land af van de vertrouwelijkheid van bepaalde gegevens”, zo reageert hij.

Wido, 16 oktober 2009 11:26 am

Ik denk dat dit een algemeen "probleem" met het internet is. Omdat het wereldwijd is helpen lokale wetten maar erg weinig, als je het met een lokale wet niet eens bent, verhuis je je site naar het buitenland toe.

Maar in dit opzicht ben ik het eens met Microsoft, als er bewaarplicht moet zijn, zorg dan voor eenduidige wereldwijde regels. Al is het natuurlijk een utopie dat dit ooit gaat werken.

Lennie, 17 oktober 2009 1:05 am

Ik worstel uberhaubt nog met de bewaarplicht. ;-)

Waarschijnlijk ben ik niet de enige.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.