Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Cisco bereidt carrier producten voor op IPv6-tijdperk

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 21 oktober 2009 08:02 uur

CiscoOndanks het feit dat IPv4-adressen bijna op zijn, wordt IPv6 op dit moment nog nauwelijks gebruikt. Dat zorgt er voor dat zodra de IPv4-adressen daadwerkelijk op zijn, het gebruik van dual-stack met IPv4 en IPv6 geen oplossing is. Cisco heeft daarom haar carrier producten uitgebreid met oplossingen om netwerken met IPv4 en IPv6 met elkaar te verbinden, meldt InternetNews.com

Het omschakelen op IPv6 is volgens Mike Capuano, director of service provider marketing of routing and switching solutions bij Cisco, niet zo eenvoudig als het simpelweg inschakelen er van naast IPv4. Dual-stack draaien werkt alleen maar wanneer de migratie naar IPv6 al op zo’n 50% ligt, echter nu IPv6 nog nauwelijks gebruikt wordt, ontstaat er een nieuwe situatie.

In deze nieuwe situatie heb je aan de ene kant een IPv4-adres en aan de andere kant aan IPv6-adres. Cisco heeft daarom voor haar carrier netwerken producten Cisco CRS-1 Carrier Routing System en de Cisco ASR series nieuwe oplossingen geïntroduceerd die het mogelijk maken om IPv4 met IPv6 netwerken met elkaar te verbinden.

Om de bestaande IPv4-infrastructuur met IPv6-netwerken te verbinden heeft Cisco een techniek ontwikkelt genaamd Large-Scale Network Address Translation (LSN). Dit maakt het mogelijk om in het bestaande IPv4-netwerk private IPv4-adressen te gebruiken op carrier-niveau. Daarnaast heeft Cisco ook Address Family Translation (AFT) toegevoegd, waarmee IPv6 verkeer via IPv4 (6-over-4) kan worden getunneld en IPv4 verkeer via IPv6 (4-over-6).

Voor het de Core Routing System (CRS-1) heeft Cisco een nieuwe blade geïntroduceerd genaamd de Carrier-Grade Services Engine. Deze nieuwe blade kan tientallen terabits verkeer afhandelen en honderden miljoenen translations aan.

Volgens Capuano is de overgang naar IPv6 nu een wortel-en-stok-situatie. De stok is het feit dat het aantal met internet verbonden apparaten hand over hand toeneemt. De wortel is de mogelijkheid om nieuwe toepassingen te kunnen gebruiken die gebruik maken van de praktische eindige hoeveelheid IPv6-adressen.

ISPam.nl Job board

Thomas Lobker, 21 oktober 2009 10:07 am

Voor Service Providers is de nood natuurlijk helemaal niet zo hoog om te gaan migreren naar IPv6, als je immers voldoende IP adressen hebt voorlopig. Maar ik vind het wel schandalig dat Access Providers nog steeds geen fatsoenlijke IPv6 ondersteuning hebben. En de NAT routers voor thuis hebben ook nog vrijwel nooit ondersteuning voor IPv6, zodat je met tunnels e.d. moet gaan werken. Het komt maar moeilijk van de grond volgens mij.

Trouwens, "breidt voor" in de titel? ;)

Wido, 22 oktober 2009 5:31 pm

Tja, ik heb nog even contact gehad met ZeelandNet:

"IPv6 staat op het moment niet hoog op de prioriteitenlijst. De apparatuur ondersteunt het wel, maar wij zien zowel de vraag als de noodzaak op het moment niet zo."

Wordt je aardig hopeloos van, ben heel benieuwd naar doomsday!

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
iSAPM: En hier kan je nog wel reactie's plaatsen, maar als ze wat kritisch zijn zoals bij Vimexx dan wordt ...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...