Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Cisco bereidt carrier producten voor op IPv6-tijdperk

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 21 oktober 2009 08:02 uur

CiscoOndanks het feit dat IPv4-adressen bijna op zijn, wordt IPv6 op dit moment nog nauwelijks gebruikt. Dat zorgt er voor dat zodra de IPv4-adressen daadwerkelijk op zijn, het gebruik van dual-stack met IPv4 en IPv6 geen oplossing is. Cisco heeft daarom haar carrier producten uitgebreid met oplossingen om netwerken met IPv4 en IPv6 met elkaar te verbinden, meldt InternetNews.com

Het omschakelen op IPv6 is volgens Mike Capuano, director of service provider marketing of routing and switching solutions bij Cisco, niet zo eenvoudig als het simpelweg inschakelen er van naast IPv4. Dual-stack draaien werkt alleen maar wanneer de migratie naar IPv6 al op zo’n 50% ligt, echter nu IPv6 nog nauwelijks gebruikt wordt, ontstaat er een nieuwe situatie.

In deze nieuwe situatie heb je aan de ene kant een IPv4-adres en aan de andere kant aan IPv6-adres. Cisco heeft daarom voor haar carrier netwerken producten Cisco CRS-1 Carrier Routing System en de Cisco ASR series nieuwe oplossingen geïntroduceerd die het mogelijk maken om IPv4 met IPv6 netwerken met elkaar te verbinden.

Om de bestaande IPv4-infrastructuur met IPv6-netwerken te verbinden heeft Cisco een techniek ontwikkelt genaamd Large-Scale Network Address Translation (LSN). Dit maakt het mogelijk om in het bestaande IPv4-netwerk private IPv4-adressen te gebruiken op carrier-niveau. Daarnaast heeft Cisco ook Address Family Translation (AFT) toegevoegd, waarmee IPv6 verkeer via IPv4 (6-over-4) kan worden getunneld en IPv4 verkeer via IPv6 (4-over-6).

Voor het de Core Routing System (CRS-1) heeft Cisco een nieuwe blade geïntroduceerd genaamd de Carrier-Grade Services Engine. Deze nieuwe blade kan tientallen terabits verkeer afhandelen en honderden miljoenen translations aan.

Volgens Capuano is de overgang naar IPv6 nu een wortel-en-stok-situatie. De stok is het feit dat het aantal met internet verbonden apparaten hand over hand toeneemt. De wortel is de mogelijkheid om nieuwe toepassingen te kunnen gebruiken die gebruik maken van de praktische eindige hoeveelheid IPv6-adressen.

Thomas Lobker, 21 oktober 2009 10:07 am

Voor Service Providers is de nood natuurlijk helemaal niet zo hoog om te gaan migreren naar IPv6, als je immers voldoende IP adressen hebt voorlopig. Maar ik vind het wel schandalig dat Access Providers nog steeds geen fatsoenlijke IPv6 ondersteuning hebben. En de NAT routers voor thuis hebben ook nog vrijwel nooit ondersteuning voor IPv6, zodat je met tunnels e.d. moet gaan werken. Het komt maar moeilijk van de grond volgens mij.

Trouwens, "breidt voor" in de titel? ;)

Wido, 22 oktober 2009 5:31 pm

Tja, ik heb nog even contact gehad met ZeelandNet:

"IPv6 staat op het moment niet hoog op de prioriteitenlijst. De apparatuur ondersteunt het wel, maar wij zien zowel de vraag als de noodzaak op het moment niet zo."

Wordt je aardig hopeloos van, ben heel benieuwd naar doomsday!

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.