Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Belgische organisaties starten campagne tegen bewaarplicht

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 27 oktober 2009 08:05 uur

bewaarjeprivacyDoor acht Belgische organisaties is onder de naam “Bewaar Je Privacy” een campagne gestart tegen de komst van de bewaarplicht. De initiatiefnemers brengen 6 redenen naar voren waarom de bewaarplicht niet in België zou moeten worden ingevoerd. De voornaamste reden is dat de bewaarplicht een grove schending van éénieders recht op privacy oplevert.

De initiatiefnemers wijzen er op dat een bewaarplicht een serieuze schending van het recht op prviacy oplevert en elke burger als potentieel gevaarlijk wordt gezien. Daarnaast verstoort een bewaarplicht het beroeps- en verschoningsrecht van arsten, advocaten, journalisten, geestelijken, politici en activisten. Als laatste argument stellen de initiatiefnemers dat de noodzaak van een bewaarplicht in België noch in de rest van Europa is aangetoond. Onder de acht initiatiefnemers van de campagne zijn mensenrechten organisaties, verenigingen van journalisten, de Vlaamse en Waalse balies, artsenvereniging en de vereniging van telecom en internet klanten (Tik vzw).

De campagne is er vooral toe gericht om Belgische politici er van te overtuigen, dat de bewaarplicht in Belgie niet moet worden ingevoerd. Een petitie maakt daarom onderdeel uit van de campagne. Vooralsnog is de petitie met amper 262 handtekeningen nog nauwelijks ondertekend. Net als een eerdere Europese petitie tegen de bewaarplicht lijkt het er op dat de bewaarplicht ook de Belgische burger nauwelijks bezig houdt. Wij Nederlanders zijn als het om privacy gaat geen haar beter.

Lennie, 27 oktober 2009 11:02 am

Privacy en beveiliging van data leeft niet echt bij mensen. Alleen het laatste leeft een beetje bij bedrijven. Maar vaak is men niet kundig.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.