Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

63% niet positief over ICANN

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 17 juli 2006 21:12 uur

De publieke consultatie ronde van het Amerikaanse ministerie van Handel heeft een aantal interessante gegevens opgeleverd. Hierbij kwamen er 30 reacties die pleiten voor het huidige model waar de Amerikaanse overheid de DNS-beheert daar tegenover staan echter 206 reacties die pleiten voor een internationaal model. Hiervan waren er 107 die internationalisering in het algemeen steunen en 99 die een kopie van de brief van een Internet Governance Project stuurden.

Op de vraag of de ICANN het internet moet blijven beheren waren er 30 voor en 52 tegen. De ICANN beheert op dit moment het internet in opdracht van de Amerikaanse overheid. Het contract met de ICANN moet dit jaar verlengd worden of er moet een andere partij worden gevonden die het DNS-beheer op zijn rekening gaat nemen. Er is veel kritiek op de ICANN gezien de organisatie niet transparant zou zijn. Echter op de korter termijn zijn de meeste reageerders het er over eens dat de ICANN de DNS-servers moet beheren.

Wat mij betreft if it ain’t broke don’t fix it. Wat betreft de rootservers, als landen het zat worden zullen ze hun eigen rootservers neerzetten en dat is in principe niemand bij gebaat. Daardoor zou een iets transparantere ICANN mijn voorkeur hebben, die dan wel onder internationaal toezicht dient te staan.

Oberon, 17 juli 2006 11:12 pm

Opzich is ICANN niet slecht bezig, maar het feit dat Amerika de baas over het internet is niet helemaal juist. Een ICANN die niet bij amerika hoort zou veel beter zijn.

alrik, 19 juli 2006 12:05 pm

Iets voor onder vn vlag?

Arnout Veenman, 19 juli 2006 12:08 pm

ICANN onder de VN? Dat is echt Horror! Dat zou de ondergang van internet betekenen naar mijn idee. De besluitvorming van de VN is echt een ramp!

alrik, 19 juli 2006 12:20 pm

ok, ben niet zo into de VN :D
(nu ik er wat dieper op doordenk besef ik inderdaad dat het altijd een hoop gedoe is met regelen, onderhandelen en veto's)
Maar iets als de VN, een organisatie met een onfhankelijk internationaal oogmerk....

Arnout Veenman, 19 juli 2006 12:25 pm

Dat dacht ik eerst ook, alleen na de argumenten van andere experts op dit gebied gehoord te hebben, ben ik toch van mening veranderd. Een passend antwoord is er eigenlijk niet. Al denk ik dat het beste is om de ICANN zoals die nu is te laten voortbestaan, desnoods onder de Amerikaanse vlag.

Over internet governance heb ik in 2005 nog een tweetal seminars bijgewoond, op de bewuste url's zijn de presentaties (powerpoints) van de sprekers te downloaden:

'Internetbeheer: wie trekt er aan de virtuele touwtjes?' 12-05-2005
http://www.ecp.nl/agendaitem.php?id=142

The negotiation phase of WSIS 15-09-2005
http://www.ecp.nl/agendaitem.php?id=158

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.