Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Verslag SIDN Relatiedag: .nl-aangelegenheden

 • Door
 • Veenman
 • geplaatst op
 • 4 december 2007 08:01 uur

SIDNTijdens het plenaire deelvan de SIDN relatiedag werd iedereen weer welkom geheten door SIDN directeur Roelof Meijer. Hierna hielden verschillende SIDN managers een verhaal over .nl aangelegenheden.

Testen, testen, testen
SIDN CTO Cees Toet legde uit dat de introductie van DRS 4.1 zo lang heeft geduurd doordat er gekozen werd om zoveel mogelijk voor kwaliteit te gaan en er daarom zorgvuldig getest werd. Tijdens het testen werden er bugs en problemen ontdekt, die ook weer moesten worden verholpen voordat DRS 4.1 geïntroduceerd kon worden.

De uitgangspunten bij releases van het DRS zijn:

 • In één keer goed
 • Kwaliteit gaat voor snelheid
 • Patches kleiner maar wel frequenter

Voor 2008 staan de volgende introducties op het programma:

 • Patches DRS4.1
 • Quarantaine
 • Factuur online
 • Expliciete handles
 • XML/EPP

Numerieke .nl-domeinnamen
Hierna was het woord aan SIDN huisjurist Maarten Simon, die ook projectleider is voor de introductie van numerieke .nl-domeinnamen. Hij vertelde dat op 1 december de sunrise voor numerieke .nl-domeinnamen is begonnen en dat die tot 14 december zal lopen. Er is daarbij geen first-come/first-serve principe, maar bij dubbele sunrise registraties, zullen de bewuste domeinnamen worden verloot. De landrush van de numerieke .nl-domeinnamen zal ergens eind januari/begin februari zijn, echter is daarvoor nog geen datum vastgesteld. Bij de landrush zullen er mogelijk maatregelen worden getroffen om de load die door de verwachtte grote hoeveelheid aanvragen te beperken.

Medation
In 2008 zal de alternatieve geschillenbeslechtingsprocedure van SIDN worden vervangen met een lichtere variant  (UDRP) naar model van DNS.BE. Daarnaast zal ook mediation worden ingevoerd naar model van Nominet. Dit naar het advies van het DomeinnaamDebat 2006.

Wat ik uit het advies miste in de voorgenomen uitvoering van deze nieuwe vorm van ADR-procedure is dat het er op lijkt dat Mediation niet verplicht zal worden gesteld, alvorens een UDRP procedure kan worden gestart. Dit terwijl het DomeinnaamDebat 2006 dat wel met zoveel woorden heeft geadviseerd:

Het invoeren van mediation als een (verplichte) eerste stap in het oplossen van een domeinnaamgeschil wordt door de lokale internetgemeenschap breed ondersteund.

Verder ben ik er zeer blij mee, dat de invoering van mediation nu eindelijk op de agenda staat. Gezien het idee van mediation door mij zelf in het DomeinnaamDebat 2006 is voorgesteld, zal ik de introductie ervan met grote interesse blijven volgen.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.