Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Internet platleggen? Eitje!

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 8 mei 2006 16:00 uur

Een onderwerp dat ik normaal als de pest op openbare discussies op internet mijd is de kwetsbaarheid van de ruggengraat van internet. Normaliter ben ik van mening dat veiligheid creëren door het niet over zaken te spreken een slechte zaak is. Echter is dit zo gevaarlijk dat je terroristen niet op ideeën wil brengen.

Vandaag gooit Planet echter de knuppel in het hoenderhok en heeft een special online gezet over ‘Digitale terreur’ met daarin een artikel met de veel zeggende naam: “En toen lag alles plat“. Dit gaat over de extreme kwetsbaarheid van de internet knooppunten. Zoals bekend zit het grootste internet knooppunt ter wereld de AMS-IX in Amsterdam.

Het grootste horror-scenario is dat een terroristische organisatie of een individu servers vol met explosieven plaatst op de 4 locaties die de AMS-IX rijk is, en die nagenoeg gelijk laten ontploffen. Gezien het belang van de AMS-IX zou dat tot consequentie hebben dat het internet in Nederland nagenoeg volledig plat zal liggen, gezien alle andere verbindingen in Nederland volledig overbelast zullen raken.

Daarnaast is het ook nog eens zo dat veel Europees en ook intercontinentaal internetverkeer via de AMS-IX en andere Nederlandse internet exchanges verloopt. Daarmee is de kans groot dat ook het Europese en wereldwijde internet verkeer voor een groot deel overbelast zal raken en het wereldwijde internet verkeer grotendeels plat zal gaan wat betreft internationale verbindingen. In het geval van een aanslag op de AMS-IX.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.