Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Het .co.nl domein bestaat 1 jaar

  • Door
  • Randy ten Have
  • geplaatst op
  • 4 november 2009 08:03 uur

.co.nlEen jaar geleden werd het .co.nl (sub)domein geïntroduceerd op de ICANN meeting in Parijs door EuroDNS. Vanaf 18 november was het mogelijk om voor iedereen die een merkrecht had zijn .co.nl domein vast te leggen. Onder andere Heineken en Bacardi maakten gebruik van deze mogelijkheid.

Enkele maanden later, op 10 maart 2009 was het voor iedereen mogelijk een .co.nl domein te registreren. Een simpele Google query laat zien dat het domein inmiddels zijn weg richting acceptatie vind en laat ruim 65.000 resultatien zien. Hoeveel .co.nl domeinen er daadwerkelijk geregistreerd zijn, wil product manager Sander Scholten niet laten weten. “Er lopen meer mensen met hetzelfde idee rond. Daarom geven we de exacte cijfers niet vrij”. Wel benadrukt hij, dat het aantal domeinen met name groeiende is bij eindgruikers, die zelf een ‘mooi’ domein willen hebben, waarvan de reguliere .nl-variant al bezet is.

De co.xx domein extensies staan voor 20% van alle wereldwijd geregistreerde country code domeinnamen en ruim 45 landen promoten hun .co.xx extensie als dè lokale standaard. co.uk bijvoorbeeld, is een bijzonder populaire domein extensie met ruim 8 miljoen registraties. Het zelfde geldt voor co.nz, het subdomein van Nieuw Zeeland. Het doel van deze COmmerciële extensies is duidelijk en er gelden veelal minder restricties voor een .co.xx registratie, wat deze domeinnamen erg aantrekkelijk maakt voor personen en bedrijven zonder vestiging in het land van deze extensie.

Gerben, 4 november 2009 9:33 am

Ter verduidelijking: De Google query zegt weinig over het aantal geregistreerde subdomeinen. site:nl levert 2,3 miljard resultaten op terwijl SIDN de teller op 3,6 miljoen heeft staan.

Siemen, 4 november 2009 11:17 am

Klopt - in deze redenering zou registry *.ispam.nl van Randy al ruim 6.000 geregistreerde domeinen hebben :). (http://www.google.nl/search?hl=nl&q="+"+site%3Aispam.nl)

Vanuit de markt (grote registrar) zien wij dat er in de beginperiode sporadisch een vraag over .co.nl is gesteld, maar ook dat is na de eerste maanden volledig weggeëbt. Daarom verbaasde mij de genoemde 65.000 al.

Het was een gewaagd initiatief, en ik denk dat het grootste risico altijd is geweest, dat .nl zelf zo open is en er anders diverse 'normale' alternatieven (.eu, gTLD's) zijn.

Toch vind ik het jammer dat co.nl niet wat opener is over resultaten, ben altijd erg nieuwsgierig geweest, maar verder dan een 'loopt lekker' kom je niet!

Peter-s, 4 november 2009 11:27 am

Het zegt imho meer dan genoeg dat grote bedrijven hun domeinnaam niet eens registreren (microsft, ziggo, ing, abn etc). Ook domeinnamen als webhostingtalk.co.nl en ispam.co.nl zijn nog vrij. Ik denk dat ze geen aantallen geven omdat deze bedroevend laag zijn.

Sander, 4 november 2009 11:50 am

Voor zover ik kan zien zijn www.microsoft.co.nl, www.ing.co.nl, www.abn.co.nl en www.ziggo.co.nl wèl geregistreerd. Zie de whois functie op www.domain.co.nl.

Daarnaast is co.nl allereerst bedoelt voor bedrijven met een internationale klantenkring en ispam en wht zijn dan niet de eersten waar ik zelf aan zou denken?

Sjakie, 4 november 2009 12:12 pm

Overigens bestaat er ook nog zoiets als com.nl. voor degene die fan van dit soort subdomeinen

Peter-s, 4 november 2009 12:23 pm

Sander:

Domain: ing.co.nl
Registrar: YourDomainNameRegistrar.com

Registrant:
Company:
Name: van de Water Ivar

Domain: abn.co.nl
Registrar: YourDomainNameRegistrar.com

Registrant:
Company:
Name: van de Water Ivar


Ik kan me niet voorstellen dat zowel abn als ing hun domein door ene ivan laten registreren... Ze zijn gewoon door particulieren geregistreerd om hier later euro's mee te verdienen.

Sander, 4 november 2009 1:20 pm

Je gegevens lijken me correct. Echter uit je posting las ik dat je meende dat deze namen uberhaupt niet geregistreerd zijn.

Peter-s, 4 november 2009 1:54 pm

grote bedrijven hun domeinnaam niet eens registreren

:)

Grote bedrijven registreren hun naam niet, anderen willen daar natuurlijk van mee profiteren. Dat er geen sites op staan zegt ook al genoeg.

Thomas Lobker, 4 november 2009 2:42 pm

Alleen bij Heineken hebben ze incompetent systeembeheer die geld gaat betalen voor een subdomein. Misschien kunnen we ze overhalen om heineken.ispam.nl te registeren? Wel tijdens de landrush natuurlijk! :)

“Er lopen meer mensen met hetzelfde idee rond. Daarom geven we de exacte cijfers niet vrij”.

Haha, die is wel sterk. Er zijn inderdaad bedrijven of personen die subdomein uitgeven aan derden, dat zijn gratis subdomeinen. EuroDNS is voor zover ik weet de eerste die het op deze manier aanpakt en het succes straalt er nog niet echt vanaf.

Marco D, 4 november 2009 6:24 pm

'co.nl' draait zo te zien op slechts twee nameservers die het onderling ook niet eens zijn over de serial van 'co.nl' (in het SOA record). Bovendien staan ze in hetzelfde autonomous system.

Daar kan zo te zien nog wel het e.e.a. aan verbeterd worden, wil 'co.nl' dezelfde beschrikbaarheid kunnen garanderen als echte TLD's.

Martijn, 5 november 2009 3:31 pm

Er is natuurlijk een verschil tussen populariteit omdat iets een toonaangevende "toplevel" betreft, of eentje waarbij sommige merken hun naam registreren puur om enige vorm van misbruik voor te zijn.

Maar er is vast wel ergens een domainspider of search waarbij je het aantal redelijk kunt filteren?

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.