Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

“AMS-IX doorbreekt volgend jaar 1 Terabit per seconde grens”

  • Door
  • Veenman
  • geplaatst op
  • 5 december 2007 09:41 uur

AMS-IXAMS-IX is bezig om haar switching- en routingplatform te vervangen met NetIron MLX-32 metro-routers van Foundry. AMS-IX heeft gekozen voor dit nieuwe platform om de jaarlijkse verdubbeling van de hoeveelheid dataverkeer die verwerkt wordt bij te kunnen houden.

Door de verdubbeling van het dataverkeer verwacht AMS-IX CEO Job Witteman dat in 2008 de magische grens van 1 Terabit per seconde (Tbps) weleens zou kunnen worden doorbroken.

Job Witteman, chief executive officer van AMS-IX:

Door de toenemende populariteit bij de consument van het uitwisselen van high-definition video en andere toepassingen met een hoge bandbreedtebehoefte via het internet, is het waarschijnlijk dat onze groeiratio de komende jaren opnieuw rond de 100 procent zal liggen. Ik zie op dit moment geen reden waarom de groei af zou nemen, wat inhoudt dat het zo maar zou kunnen zijn dat we tegen het einde van 2008 al werken met een ongekende Terabit per seconde.

Het nieuwe platform dat AMS-IX gaat gebruiken biedt een aantal interessante nieuwe mogelijkheden, waaronder de mogelijkheid om 16 parallelle 10Gbps verbindingen samen te bundelen tot 1 verbinding van 160Gbps en de verwerking van 3.2Tbps dataverkeer.

Glenn, 5 december 2007 11:43 am

Dat gaat lekker!

Jurrian, 5 december 2007 12:14 pm

Ik vraag me af hoelang de situatie nog gered kan worden door steeds snellere / betere switches in te zetten. Ik vrees dat we een keer op een punt komen dat er geen snellere switches meer te krijgen zijn en er capaciteitsproblemen gaan ontstaan.

Wordt het niet eens tijd dat sommige netwerken gaan inzien dat als je een aantal Gigabit uitwisselt met een andere partij, je beter eens over een private peer kunt gaan praten? Dat maakt je meteen weer onafhankelijk van een derde partij.

Punica, 5 december 2007 12:48 pm

Jurriaan,

Dat probleem is al aanwezig, ook bij de AMS-IX, dat probleem is namelijk de 40/100Gbit standaard en het hele gebakkelij eromheen, dit duurt te lang, trunks van 160Gbit, waar dit eigenlijk met 2 verbindingen zou moeten volstaan, das ook de reden waarom bijvoorbeeld Eweka direct op de Coreswitch van de AMS-IX aangesloten zit, om trunks te ontlasten.

Private peerings is een optie, maar er zijn maar weinig access isps die open staan voor een PP met een content provider.

B. Zandbergen, 5 december 2007 12:52 pm

http://www.xs4all.nl/~benno2/ams.png

Job Witteman is wel erg positief

MikeN, 5 december 2007 1:30 pm

Jurrian: het is al lang al bekend dat de toename van internetverkeer (veel) harder gaat dan bv. de wet van Moore. Het houdt een keer dus op. Onderzoek concentreert zich daarom op dit moment met name op hoe je daarmee om gaat en hoe je dus met een beperkte capaciteit toch al het verkeer optimaal kan verwerken en QoS garanties kan geven.

B. Zandbergen: de schatting daar gaat echter uit van lineaire groei, als je voorgaande jaren erbij pakt is het echter exponentieel (x2 per jaar). Dan nog vind ik de schatting ook wat hoog, maar goed.

Randy ten Have, 5 december 2007 1:52 pm

Het switchen gebeurd nog steeds op electrisch niveau. Pas wanneer de techniek daar is om op optisch niveau te switchen zal een snelheidsgroei mogelijk zijn.

Ander AMS-IX nieuws; de GE poorten worden 20% goedkoper per 1-1-2008 en gaan van 1000,- per maand naar 800,-

Punica, 5 december 2007 2:07 pm

Randy, wat dacht je van de Glimmerglass apparaten die de AMS-IX gebruikt? Die switchen optisch :)

GVR, 5 december 2007 2:17 pm

Private peering verplaatst het probleem voor access ISP's alleen maar vanaf hun peering punt naar hun access toe. Je zult uiteindelijk al die losse 10 GE's toch op een schaalbare manier moeten kunnen bundelen. Daarom 100GE nu! ;-)
Daarbij, waarom zouden access ISP's niet met content providers willen peeren? Liever dan via transit..

GVR, 5 december 2007 2:18 pm

@Punica, er is nog steeds intelligentie op L2 en L3 nodig en dat gebeurt via je backplane die nog niet optisch is.

MikeN, 5 december 2007 2:23 pm

Ik zie zo eigenlijk ook geen mogelijkheden om dat optisch te maken, volgens mij werken alle transistoren nog gewoon op elektronen. Mocht iemand daar wat meer over weten en een linkje naar een paper oid hebben, interessant :-)

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.