Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Vierde stroomstoring dit jaar in het GrafiX datacentrum

 • Door
 • Veenman
 • geplaatst op
 • 6 december 2007 07:57 uur

GrafiXIn de afgelopen nacht van maandag op dinsdag is om 00:40 uur op de eerste verdieping van het GrafiX datacentrum de stroom deels uitgevallen. De stroomstoring werd veroorzaakt doordat de zekering van stroomfase 1 als gevolg van overbelasting was doorgebrand.

Gezien het niet mogelijk was om alleen de zekering van fase 1 te vervangen, moest toch de stroom van alle fases op de eerste verdieping af. Om 01:20 uur is men daarom bij GrafiX begonnen om alle servers, die gebruik maakten van fases 2 en 3, handmatig af te sluiten met behulp van ctrl+alt+del, waarna de zekeringen van alle 3 de fases konden worden vervangen en verzwaard. Het duurde tot 02:25 uur voordat alle servers weer draaiden.

Vierde stroomstoring dit jaar
Gezien dit alweer de vierde stroomstoring in het GrafiX datacentrum is dit jaar en GrafiX directeur Marco van Gink mij bij de vorige stroomstoring had dat er druk werd gewerkt aan vervanging van de stroom-infrastructuur, maar de werkzaamheden nog even zouden duren door een lange levertijd van ondermeer de nieuwe UPS-systemen. Van Gink verwachtte dat het datacentrum binnen enkele weken een zwaardere belasting aan zou moeten kunnen. Dat is nu ondertussen alweer 3 maanden geleden.

Uiteraard heb ik Van Gink dit keer opnieuw tekst een uitleg gevraagd, met daarbij als belangrijkste vraag, hoe dit nou opnieuw mogelijk is. Het verhaal van Van Gink komt er op neer dat de levering van UPS-systemen, héél lang op zich heeft laten wachten.

Nieuwe UPS-systemen
Vrijdag 14 december is het eindelijk zo ver, dan zullen er twee 800KVA UPS-systemen van MGE in het GrafiX datacentrum in gebruik worden genomen. Daarbij wordt de stroom in het volledige datacentrum afgesloten, vooraf zal GrafiX alle servers handmatig met behulp van ctrl+alt+del uitschakelen. Tot dan is er een volledig plaatsingsverbod in het datacentrum, waarbij er geen nieuwe servers meer mogen worden aangesloten!

Op de vraag wat Van Gink zelf van de situatie vindt was hij helder: GrafiX levert al een half jaar niet de kwaliteit die ze willen leveren. Daarnaast stelt Van Gink dat totdat de infrastructuur vervangen is, overbelasting niet te voorkomen is en dat het instellen van het plaatsingsverbod in het hele datacentrum, het enige is dat hij er op dit moment aan kan doen.

Paul, 6 december 2007 8:40 am

Misschien komt dit verbod een beetje laat en hadden ze dit beter al maanden geleden kunnen instellen.

Toch vreemd dat dit allemaal zo lang moet duren omdat een UPS systeem niet op tijd geleverd kan worden. Ik kan me persoonlijk niet voorstellen dat je je naam en bedrijf zo te schande laat brengen. Zou er nu echt nergens een (tijdelijke) oplossing zijn te vinden zodat je als klant niet steeds met een enorme schade wordt geconfronteerd.

Marco, 6 december 2007 9:25 am

Even ter duidelijkheid; het betreft helaas niet alleen de UPS capaciteit, maar de gehele stroom infrastructuur binnen het pand. De uitval heeft te maken met overbelasting van fysieke kabels en zekeringen, en niet met een UPS systeem.
Uitsluitend het vervangen van de UPS systemen lost het probleem dus niet op.

Er gaat te veel stroom door de kabels en zekeringen heen, en dit zijn de kritieke punten die bij ons overbelast zijn.

Naast het feit dat de UPS systemen de 14de in gebruik genomen gaan worden, zullen tevens alle afgaande stroomkabels (intern) vervangen en verzwaard worden, alsmede alle hoofdzekeringen ( vanaf het spanningsrek t/m de eindgroepenkast ). Alles gaat dus per 14 december "compleet om".

Deze details zullen in een mailing de komende dagen kenbaar worden gemaakt aan onze directe relaties, aldus gemeld in de eerste mailing van 5 december jl.

Gr, Marco

Punica, 6 december 2007 9:55 am

Marco,

Ik wilde al zeggen, een zekering die eruit knalt omdat je UPS niet zwaar genoeg is, dat is natuurlijk onzin.

Succes met ombouwen.

Toon, 6 december 2007 10:11 am

Het is gewoon allemaal de schuld van ons!
Wij zijn veel te snel gegroeid, en dat had Marco natuurlijk nooit gedacht.
Gelukkig wordt het vanaf de 14e een stuk beter.

Glenn, 6 december 2007 11:25 am

Netjes dat jullie blijven communiceren Marco. Toch even een kritische vraag: (waarom) hadden jullie dit niet zien aankomen? Een pand met als functie 'kantoor' kent natuurlijk een lichtere stroombelasting dan een pand met als functie 'datacenter'.

Punica, 6 december 2007 11:36 am

Glenn, een pand heeft helemaal niks met de stroomvoorziening te maken, die is allang op DC belasting gebouwd, maar blijkbaar overbelast op bepaalde plaatsen. (dat kan je overigens imo wel zien aankomen)

Glenn, 6 december 2007 11:41 am

Het hoeft inderdaad niets met elkaar te maken te hebben, maar het Grafix DC is oorspronkelijk gebouwd als kantoorpand en krijgt dan ook een energieinstallatie opgeleverd voor een kantoorfunctie. In die zin heeft het dus wat met elkaar te maken, ik was dus even benieuwd of dat uberhaupt destijds wel is aangepast :)

Punica, 6 december 2007 11:50 am

Glenn, als dat niet aangepast is zouden ze niet zoveel stroom tot hun beschikking hebben ;)

Ons nieuwe pand had ook 1 meterkast met 3 groepen van 16A... loopt nu toch echt iets meer stroom ;)

Glenn, 6 december 2007 12:28 pm

Lijkt mij ook, maar ik ben dan ook systeembeheerder en geen electranerd ;)

Thanks voor de info.

Arjan Bijnen, 6 december 2007 6:14 pm

Zelf heb ik een elektrotechnische achtergrond (gediplomeerd). Wat ik tijdens mijn opleiding leerde was dat groepen worden aangesloten en dat voor elke groep een maximale belasting berekend is. Wanneer je hier boven gaat, kan het even goed gaan maar op den duur gaat het gewoon mis.

Wat ik niet snap aan dit verhaal is dat dit nu enkele keren plaats heeft gevonden. Ik mag aannemen dat de installateur GrafiX op de hoogte heeft gesteld over maximale belastingen etc. Waarom wordt hier dan toch overheen gegaan?? Of is dit een typisch geval van overselling??

Dominic, 7 december 2007 12:29 am

Arjan,

De maximale belasting wordt bepaald door de aderdikte van de bekabeling die de afzonderlijke groepen voedt.
Daarna komt de factuur afzekering, en die hebben ze nu bij GrafiX dus keer op keer verzwaard.

Op een gegeven moment kun je de zekering wel steeds verzwaren, maar dit leidt gewoon tot brandgevaarlijke situaties...
De zekering is een veiligheid en zit er natuurlijk niet voor niets.

Waarom wordt er overheen gegaan...wellicht het stroomverbruik overschat, of het feit dat de 1e verdieping snel-snel klaar moest zijn.

 • Pingback: compuver blog » Blog Archive » Jaaroverzicht 2007 Stroomstoringen in datacentra

 • Pingback: Laks » ISPx.nl

 • Laatste reacties

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

  Bedankt voor het succes van ISPam.nl
  Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.