Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Zweden promoot zich in de VS als ‘groen datacentrumland’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 10 november 2009 08:04 uur

zwedenEen delegatie van het Zweedse bedrijfsleven is net terug van een werkbezoek aan de Verenigde Staten. Doel van het bezoek was om de Europese datacentra van de grootste Amerikaanse ict-bedrijven naar Zweden te halen.

Een onbekend aantal zakenlieden heeft op initiatief van het bureau Invest in Sweden, en met steun van de Europese Unie, een rondje in Silicon Valley gemaakt en het Scandinavische land gepromoot als ideale locatie voor datacentra. Daarbij is onder meer een bezoek gebracht aan Amazon, Ebay, Microsoft, Apple, Cisco, Yahoo, Facebook en Sun Microsystems.

Volgens de delegatie zijn de omstandigheden en condities in Zweden optimaal voor Amerikaanse bedrijven om daar hun groene en energiezuinige datacentrum te vestigen. Zo heeft Zweden geen warm klimaat en hoeft er dus minder te worden uitgegeven aan het koelen van datacentra. Ook is het land bezig om de warmte die door datacentra gegenereerd wordt, niet zomaar naar buiten te laten ontsnappen maar weer om te zetten in energie.

En bovendien kent Zweden een zeer goede ict-infrastructuur, is er voldoende hoog opgeleid ict-personeel en is het land zowel politiek en economisch gezien erg stabiel, aldus de Zweedse delegatie.

Kostenbesparend
Overigens zijn energiezuinige datacentra volgens de Zweden niet alleen goed voor het milieu, maar is het vooral ook een goede kostenbesparing. En dat kunnen sommige bedrijven goed gebruiken, want één van de bezochte bedrijven blijkt een jaarlijkse elektriciteitsrekening van 1,3 miljard dollar te hebben.

zweden-is-goed

Victor, 10 november 2009 9:46 am

Hmm, zo proberen wij ons Amsterdam ook in de markt te zetten. Voordelen Amsterdam boven Zweden; betere verbindingen (Schiphol) en AmsIx. Iemand anders nog voordelen voor NL boven Zweden?

naamloos, 10 november 2009 12:00 pm

Alle genoemde bedrijven hebben alles al hier staan. En waarom met steun van de EU eigenlijk? Gesubsidieerde lobbyisten? Steun van de overheid voor dit soort zaken is eigenlijk niet heel verrassend voor zo'n verschrikkelijk socialistisch land :).

patrick, 10 november 2009 7:46 pm

betere verbindingen (Schiphol); dat zien enkele partijen in de markt niet echt als een voordeel maar eerder als een nadeel. Bepaalde niet nader genoemde banken willen perse een x aantal kilometers van een vliegveld zitten.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.