Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Chinezen lopen niet warm voor IDN-domeinnamen

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 11 november 2009 08:03 uur

chineseurlHet enthousiasme om Chinese tekens in domeinnamen te gebruiken blijkt een stuk minder groot dan gedacht. Veel Chinese bedrijven laten hun huidige domeinnamen ongewijzigd.

Chinezen hebben sinds kort de mogelijkheid om traditionele Chinese karakters in url’s te registeren. Dit is het gevolg van het besluit van de ICANN vorige maand om IDN (Internationalized Domain Names) toe te staan.

Hoewel adressen met Chinese karakters nog niet in gebruik zijn, is de registratie van IDN-domeinnamen voor het toplevel domein .cn al wel geopend. Maar slechts weinig Chinese bedrijven lijken te zitten wachten op een echt Chinees webadres, zo meldt PC World.

De Chinese portal Tencent bijvoorbeeld, kan zijn naam in het Chinees (zoiets als ??.cn) laten vastleggen, maar doet dat omdat het ook bereikbaar is via de url qq.com, dat veel korter is. Bovendien hebben veel Chinese bedrijven hun toevlucht gezocht in domeinnamen met getallen die met hun merk geassocieerd worden.

Zo is het bedrijf NetEase bereikbaar onder 163.com en is een reissite te vinden op 51766.com omdat de getallen in het Chinees worden uitgesproken als de zin ‘Ik wil gaan reizen’ (vertaald).

Gewenning
Maar dat is niet de enige reden voor het achterblijven van het enthoussiasme, denkt Sam Flemming, oprichter en voorzitter van het CIC, een internetonderzoeksbureau in Shanghai. “Chinese adressen zullen alleen aantrekkelijk zijn voor oudere Chinezen en het volk in de dunbevolkte gebieden omdat zij de traditionele Chinese taal spreken. Veel andere Chinezen gebruiken Engelse karakters of Pinyin, een fonetisch spellingssysteem dat vaak wordt gebruikt om Chinese door Latijnse karakters te vervangen.” Tot slot speelt gewenning een rol. “De huidige internetgebruikers zijn nu eenmaal gewend aan de niet-Chinese adressen”, aldus Flemming.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.