Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

SIDN DRS5 op 17 februari 2010 live

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 11 november 2009 08:05 uur

SIDNHet project dat tot nu toe bekend stond als DRS-EPP gaat op 17 februari 2010 live. De officiële naam van de release wordt DRS5. Daarmee neemt SIDN afscheidt van het huidige domeinregistratiesysteem DRS4 dat vooral in de beginfase getergd werd door aanhoudende problemen.

De belangrijkste verandering in DRS5 is de lang verwachte EPP-interface. Iets waar talloze deelnemers letterlijk jarenlang naar hebben uitgekeken. SIDN heeft geprobeerd de bestaande EPP-protocollen zoveel mogelijk te volgen. Daarbij zijn er wel een aantal ingrijpende wijzigingen in de eigen processen en procedures doorgevoerd. De belangrijkste is een wijziging van de verhuisprocedure.  Deze wordt vervangen door een procedure waarbij de domeinhouder een token bij zijn huidige deelnemer opvraagt en verstrekt aan zijn nieuwe deelnemer.

In de loop naar de live gang van DRS5  zijn er nog een aantal andere mijlpalen. Gisteren is de handleiding van DRS5 door SIDN openbaar gemaakt. Volgende week zijn er in verschillende plaatsen in Nederland voorlichtingsbijeenkomsten over de EPP-interface. Tussen 14 en 18 december vindt er een deelnemers pre-test plaatst. 6 weken van te voren, op 4 januari wordt de registrar test omgeving (RTO) opengesteld voor deelnemers om te testen. Op woensdag 17 februari 2010 is het zover en gaat DRS5 daadwerkelijk live.

Volgens SIDN zijn de genoemde data harde deadlines. In het verleden werden gestelde deadlines door SIDN niet gehaald. Er is daarom voor SIDN directeur Roelof Meijer alles aan gelegen het dit keer wel te halen en ook op dat punt met het verleden af te rekenen.

Japje, 11 november 2009 9:39 am

Het kan volgens mij 3 kanten opgaan:

1) Ze redden het toch niet maar zeggen eerlijk.. we hebben het niet gered.. we doen het niet! (kudo's dan iig)

2) Ze redden het (net) niet maar omdat ze het al zo vaak uitgesteld hebben gooien ze het toch live om te laten zien dat ze het toch gered hebben (deja vu iemand?) en de weken/maanden daarna is er (veel) gekut!

3) Ze halen het en het werkt!

Toen ik gister hoorde dat ze de 17e live wilde gaan was mijn eerste reactie, zouden ze daar een kratje op durven zetten? (optie 1) Maar later bedacht ik me dat het waarschijnlijker was dat ze het gewoon live gooien no matter what (optie 2)...

Maar ik hoop natuurlijk dat ze de 17e live gaan en het allemaal goed werkt en er alsnog een (vlesje uit het) kratje genuttigd wordt ;)

Just my 2 cents ofcourse :)

Siemen Roorda, 11 november 2009 11:16 am

Ik heb ze in de poll het voordeel van de twijfel ('Misschien...') gegeven. Waarom? Omdat ze een fiasco als met DRS4 niet nogmaals willen laten gebeuren. Ontwikkel- en testprocedures zijn meer geformaliseerd en verbeterd.

Een van de problemen met DRS4 was echter gebrek aan testen vanuit het deelnemersveld. Het gros besloot pas kort voor of na de livegang te testen, en juist de testresultaten van deelnemers zijn waardevol.

Dus wanneer iedereen ook echt de testomgeving gaat gebruiken vanaf 4 januari, en feedback aan SIDN stuurt, denk ik dat het absoluut een haalbare datum is.

Jan Carnaval, 23 november 2009 6:06 pm

Gezellig, SIDN introduceert DRS-EPP in de week van carnaval. Daar zullen veel deelnemers blij mee zijn! (Niet natuurlijk)

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.